Hulp vanuit de gemeente

Alle gemeenten hebben de opdracht gekregen zich voor te bereiden op de mogelijke opvang van vluchtelingen.

Alle gemeenten hebben de opdracht gekregen zich voor te bereiden op de mogelijke opvang van vluchtelingen. Wij richten op dit moment 2 locaties in: bij het Schild in Wolfheze en in de voormalige Don Boscoschool in Renkum. Hier kunnen naar verwachting 100 mensen worden opgevangen. Daarnaast zijn we met 2 andere locaties in gesprek.

Heeft u particuliere opvang beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen? Meldt u zich dan aan bij Takecarebnb

Biedt u nu onderdak? Geef het aan ons door

Wij willen graag in beeld hebben welke personen bij particulieren verblijven. We kunnen hen dan bereiken als dat nodig is. Het is belangrijk dat de vluchtelingen, die u opvangt, zich inschrijven bij de gemeente.

Opvang en voorzieningen anders dan anders

Geen asiel, wel inschrijven

Mensen die vluchten uit Oekraïne hoeven geen asiel aan te vragen. Zij hebben een bijzondere verblijfstatus. Wel is het nodig dat vluchtelingen zich inschrijven in onze gemeente.

Leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op leefgeld. Hiervoor zijn regels opgesteld voor mensen die in de particuliere opvang zitten, en voor mensen in de centrale opvang. Kijk voor het aanvragen van leefgeld op de pagina Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Onderwijs

Binnenkort wordt op een centrale locatie in Renkum een met onderwijs voor Oekraïense kinderen gestart. 

Gecoördineerde noodopvang

Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne doen wij samen met Veiligheidsregio Gelderland Midden (VGGM). We zijn druk bezig met het realiseren van regionale en gemeentelijke noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Dit om veilige opvang van vluchtelingen te kunnen reguleren. Heeft u vluchtelingen die u wilt doorverwijzen naar gecoördineerde noodopvang? Neem dan contact met ons op via oekraine@renkum.nl zodat we u zo goed mogelijk kunnen doorverwijzen.

Vragen?

Heeft u een hulpvraag of kent u een Oekraïense vluchteling met een hulpvraag? Mail uw vraag naar oekraine@renkum.nl. We doen ons best u zo snel mogelijk een antwoord te geven.