Airborne

Renkum mag dé Airborne-gemeente van Nederland genoemd worden. Hier landden op 17 september 1944 de 1e parachutistenbrigade en de Eerste Britse Airborne Divisie. Dit was het begin van de Slag om Arnhem. Generaal-majoor Urquhart en zijn Eerste Airborne Divisie namen intrek in Hotel Hartenstein. Daar is nu het Airborne Museum Hartenstein gevestigd.

De herinneringen aan die tijd zijn nog altijd aanwezig in alle dorpen van onze gemeente. Dat uit zich in veel monumenten die door de hele gemeente te vinden zijn, maar ook door verschillende activiteiten en evenementen gedurende het jaar. De activiteiten rondom de Airborne Herdenkingen in september zijn landelijk bekend.

 • Airborne Herdenkingen 2023

  Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe, de Airborne Region. Samen vertellen wij het verhaal van Operatie Market Garden: het verhaal van september 1944, maar ook het verhaal over de impact die het vandaag de dag nog heeft.

 • Herdenking Slag om Arnhem

  Ieder jaar herdenken we in het 3e weekend van september de Slag op Arnhem tijdens Airborne herdenkingen.

 • Airborne Wandeltocht

  Ter nagedachtenis van de gevallenen in de Slag om Arnhem is elk jaar op de 1e zaterdag in september de Airborne Wandeltocht.

 • Airborne Museum Hartenstein

  Hét museum over de Slag om Arnhem van september 1944, gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein, biedt 1.700 m2 historie en beleving. Villa Hartenstein is het voormalig hoofdkwartier van de Britten tijdens de Slag om Arnhem.

 • Airborne Region

  Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Renkum, Arnhem en Overbetuwe. Samen vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem.

 • Airborne Begraafplaats

  De Airborne Begraafplaats is een militaire begraafplaats aan de Van Limburg Stirumweg in Oosterbeek.