Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld.

Hoogte van het leefgeld

Basisbedrag

Als u in de gemeentelijke opvang of bij particuliere opvang verblijft, krijgt u een basisbedrag voor eten, kleding en persoonlijke uitgaven van € 260,- per maand. Dit is voor volwassenen en kinderen per persoon. 

Bedrag voor wonen

Verblijft u in een particuliere opvang? Dan krijgt u ook een bedrag voor wonen (wooncomponent):

  • € 215,- per persoon voor een volwassenen;
  • € 55,- per persoon voor een kind.

Verblijft u in de particuliere opvang dan ontvangt u in totaal € 475,- per maand (volwassenen) of € 315,- per maand (kinderen). 

Inschrijven bij de gemeente

Voor het ontvangen van leefgeld, heeft u een bankrekening nodig. Voor het openen van een bankrekening is het nodig dat u zich inschrijft bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP)

Openen bankrekening

U kunt bij elke bank in Nederland een bankrekening openen. Op de website www.betaalvereniging.nl/oekraine leest u hoe u dat doet. Voor het openen van een bankrekening is het belangrijk dat u: 

  • u meerderjarig bent (18 jaar of ouder), en
  • u een geldig identiteitsbewijs heeft bijvoorbeeld een Oekraïens paspoort, een Oekraïense identiteitskaart of een verklaring van de Oekraïense ambassade, en
  • u een inschrijfbewijs van de gemeente Renkum heeft waarop uw BSN, voornamen, achternamen, geboortedatum, geboorteplaats, geboorteland, geslacht, nationaliteit en verblijfadres staat, en
  • u een telefoonnummer en e-mailadres doorgeeft

Aanvragen van leefgeld

Als u staat ingeschreven bij de gemeente Renkum en een bankrekening heeft, kunt u leefgeld aanvragen. Stuur daarvoor een bericht naar e-mail uitkeringsadministratie@renkum.nl. Stuur een kopie van uw bankpas mee. Als wij uw kopie van de bankpas hebben ontvangen, betalen wij het leefgeld aan u uit.

Aanvragen leefgeld zonder bankrekening

Staat u ingeschreven bij de gemeente Renkum, maar u heeft geen bankrekening? Dan kun u een prepaid pas aanvragen. Wij storten dan automatisch iedere maand het bedrag op de prepaid kaart. Deze mogelijkheid is op dit moment nog niet beschikbaar. Wij hopen binnenkort de prepaid kaarten te ontvangen. 

Stoppen uitbetalen leefgeld

Wij stoppen met het uitbetalen van het leefgeld als u een baan krijgt of als u de gemeente Renkum verlaat. Verlaat u onze gemeente dan is het belangrijk dat u zich weer zelf uitschrijft

Vragen?

Neem contact op met het Sociaal Team op (026) 33 48 111. Het Sociaal Team is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Zorgt u ervoor dat iemand u helpt bij het vertalen?