Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld.

Als u niet genoeg geld heeft om van te leven, kunt u een vergoeding in leefgeld aanvragen. Afhankelijk van waar u verblijft, krijgt u leefgeld voor eten en drinken, woontoeslag en/of persoonlijke uitgaven zoals kleding.

Nieuwe regels

De regels voor het ontvangen van leefgeld zijn veranderd. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid

Hoogte leefgeld

De hoogte van het leefgeld voor eten wordt afhankelijk van de grootte van uw gezin. Een gezin is een volwassen persoon, met zijn of haar partner en kinderen tot 18 jaar. Zijn de kinderen ouder dan 18 jaar? Dan vragen zij zelf leefgeld aan. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een tante, oma of neef. Zij horen niet bij het gezin. 

 • Het bedrag voor eten (voorheen € 205,- per persoon) wordt afhankelijk van de grootte van uw gezin. Hoe meer mensen in uw gezin, hoe lager het bedrag per persoon:
  • Bestaat uw gezin uit 1 of 2 personen, dan ontvangt u per volwassene of alleenstaande minderjarige € 215,06 en per minderjarige € 178,36 per maand. 
  • Bestaat uw gezin uit 3 personen, dan ontvangt u per volwassene € 171,99 en per minderjarige € 142,57 per maand. 
  • Bestaat uw gezin uit 4 personen of meer, dan ontvangt u per volwassene € 150,45 en per minderjarige € 124,97 per maand.
 • Het bedrag voor kleding en persoonlijke uitgaven (voorheen € 55,- per persoon) wordt € 56,12 per persoon per maand. 
 • Verblijft u in een particuliere opgevang, bijvoorbeeld bij een gastgezin? Dan krijgt u ook een extra toelage voor wonen van € 93,- per persoon per maand. 

Inschrijven bij de gemeente

Voor het ontvangen van leefgeld, heeft u een bankrekening nodig. Voor het openen van een bankrekening is het nodig dat u zich inschrijft bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP)

Openen bankrekening

U kunt bij elke bank in Nederland een bankrekening openen. Op de website www.betaalvereniging.nl/oekraine leest u hoe u dat doet. Voor het openen van een bankrekening is het belangrijk dat u: 

 • u meerderjarig bent (18 jaar of ouder), en
 • u een geldig identiteitsbewijs heeft bijvoorbeeld een Oekraïens paspoort, een Oekraïense identiteitskaart of een verklaring van de Oekraïense ambassade, en
 • u een inschrijfbewijs van de gemeente Renkum heeft waarop uw BSN, voornamen, achternamen, geboortedatum, geboorteplaats, geboorteland, geslacht, nationaliteit en verblijfadres staat, en
 • u een telefoonnummer en e-mailadres doorgeeft

Aanvragen van leefgeld

Als u staat ingeschreven bij de gemeente Renkum, kunt u leefgeld aanvragen. Wij krijgen automatisch bericht dat u bent ingeschreven in onze gemeente. Wij sturen u een aanvraagformulier.

Stuur het formulier terug in de retour envelop die u heeft ontvangen. U stuurt ook een kopie van uw bankpas mee. Heeft u geen aanvraagformulier ontvangen na uw inschrijving? Meldt u dan bij uw contactpersoon van de particuliere of gemeentelijke opvang.

Aanvragen leefgeld zonder bankrekening

Staat u ingeschreven bij de gemeente Renkum, maar u heeft geen bankrekening? Dan kun u een prepaid pas aanvragen. Wij storten dan automatisch iedere maand het bedrag op de prepaid kaart. Deze mogelijkheid is op dit moment nog niet beschikbaar. Wij hopen binnenkort de prepaid kaarten te ontvangen. 

Stoppen uitbetalen leefgeld

Wij stoppen met het uitbetalen van het leefgeld als u een baan krijgt of als u de gemeente Renkum verlaat. Verlaat u onze gemeente dan is het belangrijk dat u zich weer zelf uitschrijft

Vragen?

Neem contact op met het Sociaal Team op (026) 33 48 111. Het Sociaal Team is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Zorgt u ervoor dat iemand u helpt bij het vertalen?