Verslag Adviesraad Sociaal Domein 16 januari 2024

Aanwezig

Dhr. C. Hogendorf (voorzitter), dhr. H. Cornelissen (plv voorzitter/penningmeester), mw. D. Kloppenburg, dhr. R. Steens, dhr. H. Darwish, dhr. C. Kroon, mw. R. Erkelens, en mw. G. Rijneveld (ambtelijk secretaris)

Afwezig

mw. J. Merens, dhr. E. Vermeer, dhr. R. Stoutmeijer, mw. R. Leurink, mw. M. Rook

1.    Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom, in het bijzonder Gerdine Smit (kandidaat-lid) en Esmee de With (projectleider gemeente Renkum). De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Inspreken toehoorders

Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

3. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

4. Project Leefbaarheid in de buurt

Esmee de With is projectleider van het project Leefbaarheid in de buurt. Aanleiding voor haar komst is de het gesprek met het college over onder andere de prioriteiten voor 2024. Hierin is dit thema benoemd. Esmee de With geeft uitleg over het project Leefbaarheid in de buurt.

Leefbaarheid is een container begrip het gaat onder andere over hoe aantrekkelijk is de wijk, staat woningen, omgeving, cohesie, etcetera. Er is een causaal verband tussen een laag inkomen en problemen zoals stress, armoede, etcetera. Dit heeft ook effect op de leefomgeving. Vaak is sprake van sociale huurwoningen. Concentratie van kwetsbaarheid zet leefbaarheid onderdruk. Buurt: hiermee bedoelen we niet de definitie van buurt van het CBS. Gezocht wordt naar een gebied waarbij gezamenlijkheid ervaren wordt. 

Het doel van het project is om in kwetsbare wijken met een buurtgericht aanpak de cohesie te versterken en de participatie te vergroten. Uitgangspunt is om dit samen met bewoners te doen. Elke buurt is anders en vraagt een andere aanpak. Er wordt samengewerkt met Vivare, politie en Renkum voor Elkaar. Ook andere netwerkpartners worden waar nodig ingeschakeld.

Op dit moment vinden in 3 wijken activiteiten plaats:

  • Nieuwland (flats) in Oosterbeek (onder andere jeugdoverlast)
  • Richtersweg in Doorwerth (onder andere afval, besparing op gasrekening)
  • Meester van Grolweg in Renkum (hier gestart met het project, aanleiding rattenplaag)

Na 1 jaar is het gelukkig mogelijk geworden om het project met 2 jaar te verlengen door een subsidie van de provincie. Dergelijke processen hebben tijd nodig.

Het streven is ook om een methodiek te ontwikkelen die in wijken in te zetten is, op basis waarvan en een onderbouwde wijkgerichte aanpak mogelijk wordt (en niet op incidenten gebaseerd). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een leefbaarheidsmonitor. Met parameters wordt gemeten hoe het met een wijk gaat (o.a. aantal uitkeringen, jeugdhulp. Wmo-indicaties, overlast meldingen bij Vivare en de politie, plaatsingsgegevens van inwoners).

Ook vindt periodiek buurtonderzoek plaats (huis aan huis). De deelname is hoog (80%). Hierbij komen ook verschillen tussen de beleving van inwoners en de ideeën van de professionals over een wijk naar voren.

De leden van de adviesraad kennen de genoemde wijken en er worden allerlei ideeën en suggesties genoemd om zaken aan te pakken te verbeteren. Onder andere besproken punten:

  • Bij mensen met een laag inkomen komen allerlei (financiële) problemen samen, waarbij juist daar gewenste oplossingen niet eenvoudig zijn (bijvoorbeeld gasrekening -  energiebesparende maatregelen - slecht geïsoleerde huurwoning). Het is niet verwonderlijk dat zij de aansluiting met de samenleving (helaas) dreigen te verliezen.
  • Het plaatsingsbeleid van huurwoningen (3 groepen) zorgt voor concentratie van problemen. Een betere mix en meer van doelgroepen zou helpend zijn. Idee: 2 huurcontracten in gezamenlijke eengezinswoning. Hier komen we weer op de discussie die we gevoerd hebben in het kader van het Programma Wonen. In hoeverre wordt hierin goed samengewerkt?
  • Uitleg en informatie is belangrijk, maar schriftelijk informatie werkt niet. Het niet of niet goed kunnen lezen en schrijven is ook een aspect om (meer) rekening mee te houden. 
  • Negatieve beeldvorming en stigmatisering door inwoners buiten de genoemde buurten is ook iets om aan te werken. Suggestie om bij Nieuwland niet alleen de flats maar ook de andere inwoners in de wijk mee te nemen.
  • In ‘betere’ buurten ontbreekt vaak ook cohesie en kan ook sprake zijn bepaalde problemen zoals eenzaamheid. 
  • Koppeling leggen met dorpsgericht werken.

Esmee de With bedankt de leden van de adviesraad voor hun ideeën en input. De adviesraad is graag bereid ook in het vervolg van het traject te sparren en input te leveren. Afgesproken wordt dat zodra het project wat verder ontwikkeld is Esmee dit nogmaals met de adviesraad bespreekt.

Esmee de With wordt bedankt voor haar komst en verlaat de vergadering.

5. Concept-verslag vorige vergadering

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

6. Actielijst

Deze wordt doorgenomen. De ambtelijk secretaris past deze aan.

7. Raadpleeggroep Toegankelijkheid

Op 30 januari 2024 vindt een overleg plaats met medewerkers van het Ruimtelijk Domein. In de Rijn en Veluwe is een oproep geplaatst voor nieuwe leden. Mevrouw Erkelens gaat ook deelnemen in de Raadpleeggroep Toegankelijkheid.

8. Communicatie

  • Bij de uitnodiging voor de vergadering van februari in de Rijn en Veluwe zal een extra bericht geplaatst worden over de bespreking van het project Leefbaarheid in de buurt.
  • Het jaarverslag 2023 wordt geagendeerd voor de volgende vergadering.

9. Ingekomen en uitgaande stukken

Ter kennisgeving.

10. Rondvraag

  • De heer Steens heeft een melding gedaan via het Meldpunt Openbare Ruimte (MOR) over het fietspad bij Quadenoord. De heer Quint gaat hiermee aan de slag.
  • In de volgende vergadering staat onder andere de Gelrepas op de agenda.
  • Het college zal voorgesteld worden Gerdine Smit voor te dragen als lid van de adviesraad.
  • Geconstateerd wordt dat volgens de verordening van de adviesraad het niet mogelijk is om lid te zijn van de adviesraad en bestuurslid van een organisatie dat kan leiden tot belangenverstrengeling.

11. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering en bedankt iedereen voor zijn of haar inbreng.