Tevredenheid over proef met kliko’s bij pmd-inzameling

Inwoners van het Hazeleger in Wolfheze gebruiken vanaf begin 2024 een speciale kliko voor hun plastic, metaal- en drinkverpakkingen. In plaats van elke week pmd-zakken aan de straat, leegt ACV nu elke 3 weken de kliko’s. Dat bevalt goed bij alle inwoners, blijkt uit de eerste evaluatie na drie maanden. Er is zelfs nog ruimte over in de kliko’s, ziet ACV. Ook de inzamelaar is tevreden over de proef.

Minder afval in de natuur

De inzameling met kliko’s is een initiatief van de inwoners van het Hazeleger zelf. Het doel is om minder afval uit pmd-zakken in de natuur terecht te laten komen. Dieren trokken de zakken eenvoudig open, waarna het pmd-afval vaak de bossen inwaaide. Dat moest anders, vonden de bewoners. 2 januari 2024 is de proef gestart in samenwerking met ACV en de gemeente.

‘Het werkt’

Nu de proef 3 maanden onderweg is, is iedereen tevreden over de nieuwe manier en frequentie van inzamelen. Bewoners geven aan dat ze daadwerkelijk minder afval in de natuur zien sinds het begin van de proef. Ook bij de lediging van de kliko’s waait er niets weg. Flappen op de inzamelwagens voorkomen dat. Elke ophaalronde staat ongeveer 75% van de containers aan de weg, ziet ACV. Dat betekent dat een kwart van de containers leeg genoeg is om nog een ophaalronde over te slaan. Bovendien zit geen van de containers overvol, waar uit af te leiden is dat niemand per ongeluk vergeten is om de container aan de weg te zetten. Eén bewoner merkte op dat de kliko tussen de inzamelrondes begon te stinken. Dat kan verholpen worden door het pmd niet los in de kliko te gooien, maar in dichtgeknoopte pmd-zakken. Zo blijft de kliko schoon en blijft de geur in de zak. 

Ook ACV is tevreden

Doordat de pmd-kliko’s eens in de 3 weken geleegd worden, heeft ACV 9 ritten bespaard in de eerste drie maanden van 2024. Een inzamelronde met kliko’s duurt gemiddeld wel 2 keer zo lang, maar het lagere aantal ritten compenseert dat ruimschoots.