Zelf hulp of opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Stel ruimte beschikbaar, deel uw activiteit of word vrijwilliger.

Heeft u particuliere opvang beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen? Het veilig en kwalitatief goed opvangen van vluchtelingen vraagt om belangrijke randvoorwaarden. Deze mensen hebben langere tijd intensieve hulp en begeleiding nodig. Opvang van vluchtelingen heeft ook een grote impact op uw eigen woon- en leefsituatie. Wij vragen u daarom de juiste weg te volgen en zich aan te melden bij Takecarebnb. Takecarebnb verzorgt de intake en screening van gastgezinnen.

Biedt u nu onderdak? Geef het aan ons door

Als gemeente willen we graag in beeld hebben welke personen bij particulieren verblijven. We kunnen hen dan bereiken als dat nodig is. Het is belangrijk dat de vluchtelingen, die u opvangt, zich inschrijven bij de gemeente.

Leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op leefgeld. Hiervoor zijn regels opgesteld voor mensen die in de particuliere opvang verblijven, en voor mensen in de centrale opvang. Kijk voor het aanvragen van leefgeld op de pagina Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Spreekuren Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk Renkum organiseert spreekuren voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

  • Wanneer: woensdag van 15.00 tot 16.30 uur
  • Waar: Vluchtelingenwerk Renkum, Groeneweg 12 in Renkum
  • Voor wie: Oekraïense vluchtelingen en particulieren waar de vluchtelingen wonen 
  • Contact: Bel VluchtelingenWerk Renkum (0317) 31 30 82 of stuur een bericht naar e-mail renkum@vluchtelingenwerk.nl 

Hulp of spullen aanbieden

Wilt u hulp en/of spullen aanbieden geef dit door aan Renkum voor Elkaar. Stuur een bericht naar e-mail acties@renkumvoorelkaar.nu of bel (088) 78 46 369 (optie 2).

Wilt u zich als vrijwilliger wil aanmelden? Doe dat bij voorkeur direct op de website vrijwilligers.renkumvoorelkaar.nu. Of stuur een bericht naar e-mail vrijwilligers@renkumvoorelkaar.nu

Renkum voor Elkaar verzamelt alle aanmeldingen en activiteiten. Samen met de gemeente gaan zij hiermee aan de slag. Zo ontstaat er overzicht van wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Ook is er een Facebookgroep voor het delen van activiteiten, ideeën, wensen en weetjes: Hulp aan Oekraïners in Renkum.

Landelijke activiteiten

Er zijn ook andere landelijke mogelijkheden om vluchtelingen te steunen: