Wat heb ik nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U krijgt uw stempas rond 14 mei 2024 thuisgestuurd. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Stempas

U krijgt rond 14 mei 2024 uw persoonlijke stempas thuisgestuurd. Uw stempas heeft een uniek nummer. De stempas is voor het stembureau het bewijs dat u nog niet bij een ander stembureau heeft gestemd.

Met uw stempas kunt u stemmen in elk stemlokaal in de gemeente. Als u in een andere gemeente wilt stemmen, kunt u een kiezerspas aanvragen.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan.

Stemmen na verhuizing naar een andere gemeente

Het adres waar u op de dag van kandidaatstelling officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente u kunt stemmen. Bij de verkiezing voor het Europees Parlement was de dag van kandidaatstelling 23 april 2024. Op het adres waar u op 23 april 2024 stond ingeschreven, wordt uw stempas bezorgd. Wilt u in uw nieuwe gemeente stemmen? Vraag dan bij uw oude gemeente een kiezerspas aan. 

Identiteitsbewijzen waarmee u kunt stemmen

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U kunt een van deze identiteitsbewijzen meenemen:

  • paspoort;
  • identiteitskaart;
  • rijbewijs uit Nederland;
  • een geldig verblijfsdocument.

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. 

Stemmen met een verlopen paspoort of identiteitsbewijs

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 7 juni 2019 staan of een datum daarna.