Veranderingen afvalinzameling in 2024

In 2024 gaan er dingen veranderen in het ophalen van het afval.

  • Vanaf 24 januari 2024 worden de restafvalkliko’s om de 5 weken geleegd in plaats van om de 4 weken. 
  • Ook stoppen de extra ophaalrondes voor het groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in de zomer. Gft+e wordt dan elke twee weken opgehaald. 

Lagere kosten 

Doordat er minder ophaalrondes zijn, gaat u volgend jaar ook minder betalen voor het ophalen van afval. Het vaste bedrag dat u betaalt voor afvalstoffenheffing wordt lager. Dit ziet u terug op de gemeentelijke belastingaanslag van 2024.

Ophalen restafval: 1 keer in de 5 weken

In Renkum scheiden we het afval al best goed. Toch blijkt uit onderzoek dat er in het restafval in onze gemeente nog veel herbruikbare materialen zitten. Restafval wordt verbrand en daardoor gaan veel grondstoffen verloren. Hergebruiken of recyclen is dan niet meer mogelijk. Dat is zonde. Ook kost het verbranden van restafval veel geld. 

Om het scheiden van afval aan te moedigen, heeft onze gemeenteraad besloten het restafval minder vaak op te laten halen. Dat betekent dat vanaf 24 januari 2024 de kliko voor het restafval niet meer om de 4 weken, maar om de 5 weken wordt geleegd. 

Wegbrengen in de ondergrondse container

Het restafval dat wordt opgehaald bij huishoudens is al minder dan eerdere jaren. We zien dat er tijdens de ophaaldag minder restafvalkliko’s aan de weg staan. Voor de meeste inwoners zal het genoeg zijn als het restafval 1 keer in de 5 weken wordt opgehaald. Is uw restafvalkliko toch een keer eerder vol? Dan kunt u een vuilniszak met uw restafval weggooien in een ondergrondse container. Het openen van de container werkt met uw afvalpas. Dit kost € 1,36 per keer. Deze kosten betaalt u het jaar erop en ziet u terug bij uw gemeentelijke belastingaanslag. 

Ophalen gft+e in de zomer: 1 keer in de 2 weken

De extra ophaalrondes voor gft+e in de maanden juni, juli en augustus stoppen. Het blijkt in de zomermaanden erg lastig voldoende personeel te vinden voor deze extra ophaalrondes. Daarom is ervoor gekozen deze extra ophaalrondes niet meer te doen. Het gft+e afval wordt vanaf 2024 in juni, juli en augustus 1 keer per 2 weken opgehaald.

Meer informatie

Heeft u vragen over deze veranderingen? Vul het contactformulier in of bel (026) 33 48 111.