Achternaam kind kiezen

Bij uw eerste kind kunt u kiezen of het de achternaam van de (duo)moeder of die van de (duo)vader krijgt en vanaf 1 januari 2024, ook voor een dubbele achternaam.

Voor kinderen geboren tussen 2016 en 2023 is er tot 1 januari 2025 een tijdelijke regeling om alsnog een dubbele achternaam te krijgen.

Kiezen achternaam kind

Uw kind krijgt bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of (duo)moeder. Dit ligt aan uw situatie. Krijgt uw kind op die manier niet de naam die u wilt? Dan kunt u kiezen voor de achternaam van de andere ouder of voor een dubbele achternaam. Dit kan voor de geboorte of (uiterlijk) tijdens de geboorteaangifte. U komt hiervoor samen naar de afspraak. Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit? Dan gelden er andere regels. Kijk daarvoor op de website van de Rijksoverheid

Afspraak maken keuze achternaam kind 

Wilt u gebruikmaken van de overgangsregeling bel dan (026) 33 48 111 voor het maken van een afspraak.

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart) van beide ouders.

Overgangsregeling dubbele achternaam

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? Dan kunt u tot 1 januari 2025 alsnog voor een dubbele achternaam kiezen. Hiervoor is het nodig dat beide ouders op afspraak naar het gemeentehuis komen. De gekozen naam geldt voor alle kinderen. Als u van deze regeling gebruik wilt maken bel dan (026) 33 48 111 voor het maken van een afspraak.

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart) van beide ouders.

Prijs

  • Dubbele achternaam voor het 1e kind: € 75,-
  • Dubbele achternaam elk volgend kind: € 50,-
  • Extra kosten voor het opnieuw aanvragen van een reisdocument: kiest u alsnog voor een dubbele achternaam voor uw kind? Dan is het nodig dat u ook de (reis) documenten zoals paspoorten of identiteitskaarten van uw kinderen opnieuw aanvraagt.