Proef met kliko’s in plaats van pmd-zakken

Bewoners van het Hazeleger in Wolfheze gooien in 2024 hun plastic, metaal- en drinkverpakkingen in een kliko in plaats van pmd-zakken. De kliko’s zijn een proef, waarmee minder afval uit pmd-zakken in de natuur terecht moet komen. De proef is een samenwerking van ACV met de gemeente en bewoners van het Hazeleger.

Minder plastic in de natuur

Voorzitter Henk van Eijk van de bewonersvereniging van het Hazeleger vertelt over het initiatief, dat ontstond in het Hazeleger. “We merkten dat wilde dieren de zakken regelmatig openrijten, op zoek naar voedsel. Het afval waait dan uit de zakken en waait hier zo de prachtige natuur in. Dat ruimen we zoveel mogelijk op, en de mensen van ACV ook. Maar dat moet anders kunnen, dachten wij. Dus hebben we bij de gemeente aangeklopt.”

Nu staan er dus kliko’s bij de huizen op het Hazeleger. Wethouder Joa Maouche mocht de 1e pmd-container legen in de ophaalwagen van ACV. Hij is dan ook enthousiast over de proef. “We kunnen hier heel mooi in het klein ervaren hoe het is om met pmd-kliko’s te werken in plaats van zakken. Het probleem van wegwaaiend afval speelt namelijk op meer plekken. Ik ben benieuwd wat deze proef oplevert en hoe inwoners het vinden.”

1 keer in de 3 weken in plaats van elke week

Naast de afname van het zwerfvuil is er nog meer winst. Edo Dokter, manager Klant en Beleid bij ACV, zegt daarover: “We hebben geteld hoeveel pmd-zakken hier de afgelopen periode zijn opgehaald: dat was amper 1 zak per week per huishouden. In de containers die de bewoners nu gebruiken, passen meerdere zakken. Daarom halen we het nu 1 keer per 3 weken op in plaats van iedere week. We besparen zo 34 ritten per jaar. Dat betekent minder overlast van de grote wagen en honderden keren minder optrekken, afremmen en fossiele brandstof verbranden.”

Bewoner Hans Feenstra ziet nu al effect. “Ik zie nu al minder zwerfafval in de wijk. De frequentie van het ophalen bevalt tot nu toe ook super. Het zou mooi zijn als ACV in de toekomst het afval ook elektrisch komt ophalen, dat scheelt nog meer.” 

1e evaluatie in april 2024

Maouche: “We weten dat niet iedereen een extra kliko naast het huis wil hebben staan. Toch zien we nu al veel voordelen. Daarom is het goed om het in het klein uit te proberen en samen te evalueren hoe dat gaat.”