Afvalsoorten

Door afval te scheiden draagt u bij aan een beter milieu. Hier staat op een rij welk afval in welke bak thuishoort.

Twijfelt u welk afval in welke bak moet? Kijk op de website www.mijnafvalwijzer.nl voor meer informatie over het sorteren van afval of print de 'Afvalscheidingswijzer' (pdf, 1,9 MB) uit.

Asbest

Asbest kunt u tegen betaling afleveren bij de asbestinzamelaar Jansen Recycling, Klingelbeekseweg 57 in Oosterbeek, telefoon (026) 33 36 077. Neem van tevoren contact op in verband met speciale eisen voor het verpakken van het asbesthoudende afval.

Wilt u asbest in of rondom uw woning (laten) verwijderen of slopen? Dan moet u bijna altijd een sloopmelding asbest indienen.

Elektrische en elektronische apparaten

Als het apparaat nog goed werkt en een tweede leven verdient, bel dan met Restore Kringloop voor een afspraak op (085) 01 60 686 of kijk op www.restorekringloop.nl.Lever kapotte apparaten in bij de leverancier van uw nieuwe apparaat of bij afvalbrengstation Veentjesbrug.

Frituurvet

Vet, jus en frituurolie mogen niet in het riool. Dit kunt u inleveren bij afvalbrengstation Veentjesbrug en een aantal supermarkten en verenigingen.

Glas

Gekleurd en wit glas kunt u kwijt in de glascontainers. U mag het glas met restjes en deksels, doppen en etiketten in de glascontainer gooien. Kijk op de website van www.mijnafvalwijzer.nl wat wel en niet in de glasbak mag.

Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e)

Doe groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in uw kliko voor gft+e of breng het naar afvalbrengstation Veentjesbrug. Let op: verpak het gft+e niet in plastic zakken, maar gebruik hiervoor speciale biozakjes. Deze zakjes zijn gemaakt van zetmeel of mais waardoor ze 100% afbreekbaar en composteerbaar zijn.

ACV zamelt iedere week gft+e in, behalve in de wintermaanden december tot en met februari. In die wintermaanden is dat 1 keer per maand.

Grof huisvuil

Grof huis- en tuinafval mag u 12 keer per jaar gratis brengen bij het afvalbrengstation Veentjesbrug. Het aan huis ophalen mag maximaal 1 keer per maand en is aan regels gebonden. Kijk voor meer informatie op de webpagina Grof huis- en tuinafval.

Kleding, textiel en schoenen

Breng textiel, waaronder gebruikte kleding en schoenen (ook oud of kapot), naar de kleding- en textielcontainers van Restore kringloop. Deze staan in de dorpen en bij afvalbrengstation Veentjesbrug.

Het kan gebeuren dat de textielcontainer vol zit. Dit kunt u melden via e-mail logistiek@restorekringloop.nl. Of telefonisch of via Whatsapp via (06) 13 77 44 69. Vermeld hierbij het containernummer.

Klein Chemisch Afval

Lever klein chemisch afval in bij het afvalbrengstation Veentjesbrug . Dit is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Bij verbranding veroorzaken deze stoffen luchtvervuiling en bij storting vervuilen ze het grondwater. Kca moet daarom gescheiden worden ingeleverd. Voorbeelden van kca zijn schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën. Batterijen en lampen kunt u kwijt bij winkels en doe-het-zelfzaken en medicijnen bij de apotheek.

Kringloop

Restore Kringloop is blij met uw overbodige goede spullen, zoals serviesgoed, boeken, meubelen, enzovoorts. Zij halen dit gratis bij u op. U kunt het ook zelf brengen naar bijvoorbeeld Afvalbrengstation ‘Veentjesbrug’ of de Restore-winkels in Ede en Veenendaal. Zo draagt u bij aan een beter milieu én werkt u mee aan sociale werkgelegenheid en koopjeskansen. Kijk voor meer informatie op www.restorekringloop.nl of bel (085) 01 60 686.

Luiers of incontinentiemateriaal

Als u veel luierafval heeft, kunt u dat gratis inleveren bij 4 inleverpunten. Als u om medische redenen veel afval heeft, kunt u in aanmerking komen voor een speciale regeling.

Oud papier

Oud papier en karton kan in uw groene kliko met blauwe deksel. Jansen Recycling haalt samen met verenigingen het papier 1x per maand op. U mag het papier ook in doosjes of bundels aan de weg zetten. Houd u wel aan de voorwaarden.

Wilt u geen reclamefolders meer ontvangen, zodat u minder papierafval heeft? Met een Nee-Nee sticker of een Nee-Ja sticker op uw brievenbus ontvangt u geen ongeadresseerde reclame en folders meer. Deze gratis brievenbussticker haalt u op in het gemeentehuis.

Plastic verpakkingen,metalen verpakkingen/blik en drinkpakken (pmd)

Pmd is een afkorting voor plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken. ACV haalt pmd iedere donderdag op. Op de oranje pmd-zak leest u wat wel en niet in de zak mag.

Speciale zakken

Voor pmd-afval kunt u gratis speciale oranje inzamelzakken afhalen bij:

  • Gemeentehuis in Oosterbeek
  • Supermarkt Albert Heijn in Oosterbeek
  • Afvalbrengstation, Veentjesbrug 4 in Heelsum
  • Supermarkt Spar in Heelsum
  • Supermarkt Plus in Renkum
  • Supermarkt Albert Heijn in Renkum
  • Stationswinkel in Wolfheze
  • Hubo Willemsen in Doorwerth

Lees meer over pmd op de pagina 'Pmd, hoe zit dat precies?'

Restafval

Restafval is al het afval dat overblijft na het scheiden van recyclebaar afval. Restafval kunt u inleveren via de groene kliko met grijze deksel voor restafval. ACV leegt de restafvalkliko 1 keer per 3 weken. Of, als u in flat/appartement woont, via de ondergrondse verzamelcontainers. De locaties hiervan vindt u via www.ontdekdewaardevanafval.nl/hoogbouw. De ondergrondse verzamelcontainer opent u met uw milieupas.