Afvalsoorten

Door afval te scheiden draagt u bij aan een beter milieu. Hier staat op een rij welk afval in welke bak thuishoort.

Twijfelt u welk afval in welke bak moet? Kijk op: 

Asbest

Asbest kunt u tegen betaling afleveren bij Jansen Recycling, Klingelbeekseweg 57 in Oosterbeek, telefoon (026) 33 36 077. Neem van tevoren contact op in verband met speciale eisen voor het verpakken van het asbesthoudende afval.

Wilt u asbest in of rondom uw woning (laten) verwijderen of slopen? Dan moet u bijna altijd een sloopmelding asbest indienen.

Elektrische en elektronische apparaten

Als het apparaat nog goed werkt en een tweede leven verdient, bel dan met Restore Kringloop voor een afspraak op (085) 01 60 686 of kijk op www.restorekringloop.nl.Lever kapotte apparaten in bij de leverancier van uw nieuwe apparaat. Kijk voor de inzamellocaties de website inleverpunten.stichting-open.org. Maar ook kunt u terecht bij afvalbrengstation Veentjesbrug.

Frituurvet

Spoel frituurvet, jus en bakolie niet door de wasbak of wc! Dit veroorzaakt verstoppingen in het riool. Dat verhelpen kost veel geld. Doe het gebruikte vet in een plastic fles, sluit deze goed af en lever het vet in bij een verzamelpunt. Dat kan bij afvalbrengstation Veentjesbrug of bij een aantal supermarkten. Kijk voor alle verzamelpunten in onze gemeente op de website www.frituurvetrecyclehet.nl.

Glas

Gekleurd en wit glas kunt u kwijt in de glascontainers. U mag het glas met restjes en deksels, doppen en etiketten in de glascontainer gooien. Kijk op de website Welk afval waar wat wel en niet in de glasbak mag.

Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e)

Doe groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in uw kliko voor gft+e, in een gft+e zuil bij hoogbouw of breng het naar afvalbrengstation Veentjesbrug.  ACV zamelt het hele jaar door om de 2 weken gft+e in. Bekijk de inzameldagen op de afvalkalender via de ACV-app of via de website acv-afvalkalender.nl.

Last van geur, vliegen en maden in de kliko? Lees onze tips om geur, vliegen en maden te voorkomen.

Heeft u veel tuinafval dan is de aanleg van een composthoop een mogelijkheid om op een milieuvriendelijke manier met eigen tuinafval een goede bodemverbeteraar te maken. Op de website van Milieu Centraal  leest u er meer over.

Grof huisvuil

Grof huis- en tuinafval mag u 6 keer per jaar gratis brengen bij het afvalbrengstation Veentjesbrug. Let op: u krijgt alleen toegang met uw afvalpas. Kijk voor meer informatie op de webpagina Grof huis- en tuinafval.

ACV rijdt iedere 2 weken (even weken) op woensdag een grof afval route. Tegen inlevering van 3 punten op uw afvalpas (u krijgt ieder jaar 6 punten) haalt ACV grof afval op aan huis. Ook kunt u tegen betaling van € 30,- per afvalsoort grof afval aan huis op laten halen. U betaalt vooraf en direct met iDEAL. U kunt uw afval aanmelden bij ACV via www.acv-groep.nl/afval/grofvuil-ophalen. ACV haalt alleen grof afval op dat vooraf is aangemeld. Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 12.00 uur voorafgaand aan de inzameldag. 

Kleding, textiel en schoenen

Breng textiel, waaronder gebruikte kleding en schoenen (ook oud of kapot), naar de kleding- en textielcontainers van Restore kringloop. Deze staan in de dorpen en bij afvalbrengstation Veentjesbrug.

Het kan gebeuren dat de textielcontainer vol zit. Dit kunt u melden via e-mail logistiek@restorekringloop.nl. Of telefonisch of via Whatsapp via (06) 13 77 44 69. Vermeld hierbij het containernummer.

Klein Chemisch Afval

Lever klein chemisch afval in bij het afvalbrengstation Veentjesbrug. Dit is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Bij verbranding veroorzaken deze stoffen luchtvervuiling en bij storting vervuilen ze het grondwater. Kca moet daarom gescheiden worden ingeleverd. Voorbeelden van kca zijn schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën. Batterijen en lampen kunt u kwijt bij winkels en doe-het-zelfzaken en medicijnen bij de apotheek.

Kringloop

Restore Kringloop is blij met uw overbodige goede spullen, zoals serviesgoed, boeken, meubelen, enzovoorts. Zij halen dit gratis bij u op. U kunt het ook zelf brengen naar bijvoorbeeld het Restore Brengpunt op Afvalbrengstation ‘Veentjesbrug’ of de Restore-winkels in Ede en Veenendaal. Zo draagt u bij aan een beter milieu én werkt u mee aan sociale werkgelegenheid en koopjeskansen. Kijk voor meer informatie op www.restorekringloop.nl of bel (085) 01 60 686.

Luiers of incontinentiemateriaal

Als u veel luierafval heeft, kunt u dat gratis inleveren bij inleverpunten. Op de volgende locaties staat een luiercontainer:

  • Verzorgingshuis Felixoord, Ommershoflaan 35, 6861 CH Oosterbeek
  • KDV De Speelboerderij, De Broekhorst 3, 6866 NN Heelsum
  • KDV Piccolo, Johanniterweg 4, 6865 WH  Doorwerth
  • Afvalbrengstation Veentjesbrug, Veentjesbrug 4, Heelsum

Als u om medische redenen veel afval heeft, kunt u in aanmerking komen voor een speciale regeling.

Minder luierafval

Beter voor het milieu en de portemonnee is het gebruik van wasbare luiers. Het gaat hierbij niet om de ouderwetse katoenen wasbare luier maar om wasbare luierbroekjes met een luierinlegvel. Per kind kan het werken met wasbare luiers maar liefst 5.500 wegwerpluiers (1.000 kilo aan restafval) besparen. Daarmee wordt een flinke bijdrage geleverd aan het terugdringen van de hoeveelheid afval. Daarnaast scheelt het ongeveer € 500,- tot € 700,- per luierperiode. De extra waskosten van de luierbroekjes zijn daarbij al meegenomen. Er zijn verschillende soorten wasbare luiers te krijgen. U vindt ze door ze zoeken op het internet. 

Oud papier

Oud papier en karton kan in uw groene kliko met blauwe deksel. Van Dalen uit Huissen samen met verenigingen het papier 1x per maand op. U mag het papier ook in doosjes of bundels aan de weg zetten. Houd u wel aan de voorwaarden. Heeft u nog geen kliko voor oud papier? Dan kunt u er gratis een aanvragen bij ACV. Is het papier niet opgehaald? Neem contact op met Van Dalen in Huissen op (026) 32 66 266 of stuur een bericht naar e-mail rolcontainer@vandalengroep.nl.

Geen reclamefolders ontvangen

Wilt u geen reclamefolders meer ontvangen, zodat u minder papierafval heeft? Met een Nee-Nee sticker of een Nee-Ja sticker op uw brievenbus ontvangt u geen ongeadresseerde reclame en folders meer. Deze gratis brievenbussticker haalt u op in het gemeentehuis.

Ja-sticker 

Wij werken met een 'ja-sticker'. Dat betekent dat u geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in ontvangt, tenzij u een ja-sticker of ja-ja-sticker heeft opgeplakt. U kunt een ja-sticker ook gratis ophalen in het gemeentehuis. Met deze maatregel gaan we papierverspilling tegen.

Huis-aan-huisbladen, met daarin het gemeentenieuws, worden wel bezorgd. Ontvangt u liever ook geen huis-aan-huisbladen? Haal dan een gratis nee-nee-sticker in het gemeentehuis.

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen/blik en drinkpakken (pmd)

Pmd is een afkorting voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. ACV haalt pmd iedere donderdag op. Bied pmd altijd aan in doorzichtige zakken. Grijze, niet doorzichtige, vuilniszakken met pmd neemt ACV niet mee. 

Bij het Hazeleger in Wolfheze is in 2024 een proef om pmd met kliko’s in te zamelen. De kliko’s worden om de 3 weken geleegd. Mocht de proef een succes zijn dan overwegen wij om ook op andere locaties deze manier van inzamelen in te voeren. 

Lees meer over pmd op de pagina 'Pmd, hoe zit dat precies?'

Restafval

Restafval is al het afval dat overblijft na het scheiden van recyclebaar afval. Restafval kunt u inleveren via de groene kliko met grijze deksel voor restafval. ACV leegt de restafvalkliko 1 keer per 5 weken. Als u in een flat/appartement woont, kunt u restafval in de ondergrondse verzamelcontainers doen. De ondergrondse verzamelcontainer maakt u open met uw afvalpas. Mocht u als gebruiker van een kliko een keer meer restafval hebben, dan kunt u met de afvalpas ook gebruik maken van de ondergrondse container in uw dorp.

De kosten voor het storten van een zak van 30 liter (pedaalemmerzak) zijn € 0,68, een zak van 60 liter (grijze vuilniszak) kost € 1,36 per storting.