6 dorpen

De 6 dorpen Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze liggen in het glooiende landschap met heidevelden en bossen afgewisseld met landbouwgronden en doorsneden door beken.

 • Doorwerth

  Doorwerth kreeg zijn naam van het twaalfde eeuwse kasteel dat in de uiterwaarden ligt. De naam Doorwerth betekent waarschijnlijk waterrijk of bosrijk oord. Allebei gaan op voor dit dorp.

 • Heveadorp

  In 1888 vestigden zich op landgoed de Duno een melkerij met stamboekvee en modelboerderij Huis ter Aa. In 1914 werd dit particuliere bezit deels verkocht aan een Groningse firma. Deze fabriek kon in Groningen niet meer uitbreiden en verhuisde daarom richting Doorwerth. Het personeel werd meegenomen.

 • Heelsum

  Dit dorp telt nu ruim 3800 inwoners. De eerstgevonden sporen van bewoning stammen uit de 14e eeuw, maar al in de 11e eeuw komen we de naam Hellessem tegen. Niet ver van de kerk heeft men een graf gevonden uit de zesde of zevende eeuw en enkele grafheuvels uit latere tijd.

 • Renkum

  Renkum heeft ruim 9800 inwoners. Het dorp heeft van oudsher veel industriële activiteiten. Bekend zijn de papierfabriek Norske Skog (voorheen Parenco) en de rubberfabriek Vredestein. Deze laatste stond overigens tot eind jaren '70 in Heveadorp.

 • Oosterbeek

  Oosterbeek is tegenwoordig, met bijna 11.000 inwoners, het grootste dorp van de gemeente Renkum. Oosterbeek wordt door de Utrechtseweg gesplitst in een noordelijk en zuidelijk gedeelte, het boven- en benedendorp.

 • Wolfheze

  Al voor 800 moet het gebied van Wolfheze bewoond zijn geweest. Er zijn 20 grafheuvels in de omgeving gevonden, vooral langs de beek. De fundamenten van een elfde eeuws kerkje werden aan het eind van de 19e eeuw gevonden.