Houtrook en gezondheid

Houtrook veroorzaakt luchtverontreiniging. Houtrook is altijd ongezond, voor uzelf en voor uw buren.

In de rook zit bijvoorbeeld roet en fijnstof, een verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Wist u dat 2 uur hout stoken even veel fijn stof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt?

Heeft u een open haard of een houtkachel en maakt u die vaak aan? Bedenk dan dat de rook niet alleen ongezond is voor de mensen buiten, maar ook voor de mensen in uw huis. Ook als u een raam open hebt staan, blijven de stoffen in de kamer hangen. In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, hebben kinderen een groter risico op:

  • verkoudheid
  • astma
  • bronchitis
  • longontsteking.

Ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor rook van een houtkachel. Zij hebben vaker last van benauwdheid, hoesten en slaapproblemen. Ze hebben ook vaker jeuk of pijn aan hun ogen en keel.

Waar kunnen uw buren last van hebben als u stookt?

Van houtrook kunnen je buren last hebben. Ze kunnen er ziek van worden. Veel mensen vinden de rook ook stinken. Soms kunnen buren niet eens een raam openzetten, omdat het hele huis en alle spullen dan naar rook ruiken.