Trouwen of partnerschap registreren

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dat eerst melden. Vroeger heette dit in ondertrouw gaan.

Is uw ceremonie niet in het gemeentehuis leg dan eerst bij de locatie van uw keuze de datum en tijdstip vast.

Coronamaatregelen

Update: 19 november 2020

Wettelijke huwelijken kunnen door onderstaande regels te volgen doorgaan. Deze regels gelden voor een wettelijk huwelijk en niet voor een huwelijksfeest. Een huwelijksfeest is volgens de noodverordening niet toegestaan.

In het gemeentehuis of andere locatie

 • Gratis of administratief huwelijk: naast het bruidspaar mogen 2 getuigen aanwezig zijn. 
 • Huwelijken in de trouwzaal kunnen in aangepaste vorm doorgaan. Om te voldoen aan de maatregelen kunnen er in de trouwzaal niet meer dan 20 mensen aanwezig zijn (inclusief bruidspaar, kinderen, trouwambtenaar en bode). De trouwzaal is zo ingericht dat er tussen de gasten een afstand van 1,5 meter is. 
 • Bij een huwelijksvoltrekking op een andere locatie dan de trouwzaal in het gemeentehuis zijn maximaal 30 personen toegestaan.
 • Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 4 personen of 1 huishouden. De uitzondering van 30 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
 • De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.
 • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die gelden voor het belijden van een geloof of levensovertuiging.
 • Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca.

Bij het organiseren van een wettelijk huwelijk is het belangrijk dat u: 

 • maatregelen treft waarmee de verkeersstromen van personen gescheiden zijn;
 • hygiënemaatregelen treft waarmee de verspreiding van COVID-19 wordt tegengegaan;
 • maatregelen treft waardoor de aanwezigen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

De organisator van het huwelijk is verantwoordelijk voor het naleven van de coronaregels.

Meer informatie

Gaat u in de komende maanden trouwen en wilt u de huwelijksdatum liever opschuiven? Neem dan contact met ons via het contactformulier of bel ons op (026) 33 48 111. Kijk voor meer informatie over de coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Meld uw huwelijk of partnerregistratie

Trouwt u bij ons in de gemeente, dan geeft u de melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap aan ons door. Trouwt u in een andere gemeente, dan meldt u uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap in die gemeente.

U meldt uw huwelijk of partnerregistratie minimaal 2 weken voordat u trouwt of een partnerschap registreert. De melding blijft maximaal 1 jaar geldig en is gratis.

Melding doorgeven

U meldt uw voorgenomen huwelijk of partnerregistratie door het formulier ‘Melding voorgenomen huwelijk' (pdf, 146 kB) of 'Melding voorgenomen partnerschapsregistratie’ (pdf, 147 kB) in te vullen. U stuurt het ingevulde formulier, samen met

 • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van u en uw partner
 • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van uw getuigen

naar Gemeente Renkum, Burgerzaken, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek.

Als de melding bij ons binnen is, kunnen wij de datum voor uw huwelijk of de partnerregistratie vastleggen. Deze datum is pas definitief nadat wij contact met u hebben opgenomen.

Afspraak maken

Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak.

Afspraak maken

Bijzondere situaties

Overleg in bijzondere situaties eerst met de gemeente over de benodigde stukken. Dat geldt bijvoorbeeld als u:

 • in het buitenland bent geboren
 • niet de Nederlandse nationaliteit heeft
 • in het buitenland woont
 • als een vorig huwelijk is ontbonden in het buitenland

Neem ruim voor de melding contact op met de gemeente op (026) 33 48 111. Het kan een tijd duren voordat de benodigde stukken uit het buitenland in uw bezit zijn.

De ceremonie

In onze gemeente kunt u kiezen uit verschillende trouwlocaties. De kosten van het huwelijk of partnerregistratie zijn afhankelijk van de locatie die u kiest en het tijdstip.

Als u in onze gemeente trouwt kunt u uw voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar en een aantal wensen aan ons doorgeven. Als u uw voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie heeft gemeld, sturen wij u een formulier waarmee u uw wensen kenbaar kunt maken.

Naamgebruik

Na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kunt u in de gemeente waar u woont aangeven welke achternaam u wilt gebruiken. Woont u in onze gemeente, lees dan op de pagina Naamgebruik hoe u uw voorkeur doorgeeft.