Trouwen of partnerschap registreren

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dat eerst melden.

Coronamaatregelen

Er is geen maximum aantal bezoekers voor de huwelijksvoltrekking. Het houden van afstand niet meer nodig en ook heeft u geen coronatoegangsbewijs nodig. Dit geldt ook als het huwelijk voor de burgerlijke stand op een andere daarvoor aangewezen trouwlocatie is. Kijk voor informatie over de coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Meld uw huwelijk of partnerregistratie

Trouwt u bij ons in de gemeente, dan geeft u de melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap aan ons door. Trouwt u in een andere gemeente, dan meldt u uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap in die gemeente.

U meldt uw huwelijk of partnerregistratie minimaal 2 weken voordat u trouwt of een partnerschap registreert. De melding blijft maximaal 1 jaar geldig en is gratis. Wij adviseren u deze melding minimaal 6 weken voor de voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap te doen. Dit in verband met de voorbereidingen.

Melding doorgeven

U meldt uw voorgenomen huwelijk of partnerregistratie door het formulier ‘Melding voorgenomen huwelijk' (pdf, 146 kB) of 'Melding voorgenomen partnerschapsregistratie’ (pdf, 147 kB) in te vullen. U stuurt het ingevulde formulier, samen met

  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van u en uw partner
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van uw getuigen

naar Gemeente Renkum, Burgerzaken, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek.

Als de melding bij ons binnen is, kunnen wij de datum voor uw huwelijk of de partnerregistratie vastleggen. Deze datum is pas definitief nadat wij contact met u hebben opgenomen.

Afspraak maken

Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak.

Afspraak maken

Bijzondere situaties

Overleg in bijzondere situaties eerst met de gemeente over de benodigde stukken. Dat geldt bijvoorbeeld als u:

  • in het buitenland bent geboren
  • niet de Nederlandse nationaliteit heeft
  • in het buitenland woont
  • als een vorig huwelijk is ontbonden in het buitenland

Neem ruim voor de melding contact op met de gemeente op (026) 33 48 111. Het kan een tijd duren voordat de benodigde stukken uit het buitenland in uw bezit zijn.

De ceremonie

In onze gemeente kunt u kiezen uit verschillende trouwlocaties. De kosten van het huwelijk of partnerregistratie zijn afhankelijk van de locatie die u kiest en het tijdstip.

Als u in onze gemeente trouwt kunt u uw voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar en een aantal wensen aan ons doorgeven. Als u uw voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie heeft gemeld, sturen wij u een formulier waarmee u uw wensen kenbaar kunt maken.

Naamgebruik

Na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kunt u in de gemeente waar u woont aangeven welke achternaam u wilt gebruiken. Woont u in onze gemeente, lees dan op de pagina Naamgebruik hoe u uw voorkeur doorgeeft.