Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Om in aanmerking te komen voor een GPK moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook bent u verplicht een medisch onderzoek te ondergaan, tenzij bij eerder onderzoek al is gebleken dat u aan de voorwaarden voldoet.

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • voor mensen die zelf autorijden (de bestuurderskaart, B)
  • voor mensen die met iemand meerijden (de passagierskaart, P)
  • voor instellingen waar gehandicapten wonen (de instellingskaart, I).

De bestuurderskaart en passagierskaart zijn persoonsgebonden. U kunt de kaart daardoor in iedere auto gebruiken. De GPK is geldig in alle landen van de Europese Unie.

Aanvragen of verlengen

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart gelden de volgende eisen:

  • u bent inwoner van de gemeente Renkum;
  • als u zelf rijdt: u kunt minder dan 100 meter met (hulp)middelen lopen;
  • als u passagier bent: u kunt niet alleen gelaten worden als de bestuurder u dichtbij afzet en daarna de auto gaat parkeren.

U vraagt een GPK aan door het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaart (pdf, 63 kB) in te vullen. U stuurt het formulier samen met 1 pasfoto mee en als u een bestuurderskaart aanvraagt ook een kopie van uw geldige rijbewijs naar Gemeente Renkum, Sociaal Team, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek. Wij nemen zo snel mogelijk  een beslissing  over uw aanvraag.

Een GPK is minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig. De kaart wordt niet automatisch verlengd. Deze moet u opnieuw aanvragen.

Kenteken registeren

Het is mogelijk om het kenteken van uw auto te koppelen aan de GPK bestuurder. Het kenteken komt niet op de bestuurderskaart, maar wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zo kunnen we landelijk fraude tegengaan.

Prijs

Product Prijs 2024
Gehandicaptenparkeerkaart € 59,75
Medische indicatie (indien nodig) € 105,-

Ophalen Gehandicaptenparkeerkaart

Afspraak maken ophalen GPK

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, verblijfsdocument).
  • De brief waarin staat dat de kaart voor u klaarligt.
  • Als u al een Gehandicaptenparkeerkaart heeft neemt u die mee.
  • Geld. U betaalt de Gehandicaptenparkeerkaart als u deze ophaalt. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Medische indicatie

Als er een medische indicatie nodig is om vast te stellen of u recht heeft op een GPK, betaalt u ook de indicatiekosten. Deze indicatiekosten betaalt u vooraf. Bij afwijzing van uw aanvraag betaalt u geen kosten voor de GPK, maar wel de kosten van de eventuele medische indicatie.

JPH-Consult voert de medische indicatie uit. Nadat u de indicatiekosten heeft betaald krijgt u een oproep om bij de arts in het gemeentehuis te komen.