Subsidie voor woningisolatie (tijdelijk gesloten)

Eigenaren van een slecht geïsoleerde woning met een WOZ-waarde lager dan € 429.300,- (peildatum 1 januari 2022) kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Bijvoorbeeld voor het isoleren van het dak, de vloeren, muren en glas. Wij betalen maximaal € 700,- van de kosten voor isolatiemaatregelen.

Tijdelijk gesloten

Het is tijdelijk niet mogelijk subsidie voor woningisolatie aan te vragen. In loop van de zomer van 2024 komt deze subsidieregeling opnieuw beschikbaar. De subsidie is dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 aan te vragen. Als u dus aan de voorwaarden voldoet kunt u alvast aan de slag met de isolatie en later de subsidie aanvragen. Stuur een e-mail naar duurzaam@renkum.nl als u van ons een bericht wilt krijgen als de isolatiesubsidie weer kunt aanvragen.

Voorwaarden

  • U voert de energiebesparende isolatiemaatregelen uit in een woning met een WOZ-waarde (peildatum 1 januari 2022) lager dan € 429.300,-.
  • U woning is slecht geïsoleerd. Met slecht geïsoleerd bedoelen we: 
    • woningen met een geldig energielabel D, E, F of G;
    • woningen zonder een geldig energielabel waarin minimaal 2 van de bestaande bouwdelen: de vloer en de bodem, de gevel (waaronder de spouwmuur), de zolder-/vlieringvloer en de ramen en deuren niet of slecht zijn geïsoleerd. 
  • U krijgt de subsidie alleen als een leverancier ze uitvoert. Doe-het-zelf maatregelen komen niet in aanmerking voor subsidie.
  • Alleen energiebesparende maatregelen die in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie komen in aanmerking voor onze woningisolatiesubsidie.

Beschikbaar budget

De subsidieregeling is tijdelijk gesloten. Als de subsidie weer beschikbaar is wordt:

  • per aanvraag maximaal € 700,- uitgekeerd;
  • per adres maximaal 1 keer subsidie toegekend.

Kosten de isolatiemaatregelen meer dan € 700,-? Dan kunt u misschien een andere subsidie of lening aanvragen. Bijvoorbeeld: 

Geen energielabel?

Aan de hand van uw geldig energielabel is bepaald of u de subsidie voor woningisolatie kunt aanvragen. Voor woningen zonder geldig energielabel heeft het Regionaal Energieloket een geschat energielabel gegeven. Het kan zijn dat u daarom geen recht heeft op de subsidie. Denkt u dat u wel recht heeft op de subsidie, omdat het energielabel niet klopt? Stuur dan een bericht naar e-mail duurzaam@renkum.nl. Dan controleren we uw woning op hoeveel bouwdelen slecht zijn geïsoleerd.   

Voorbeelden subsidieregeling woningisolatie

Voorbeeld 1 

Voor de isolatie van uw vloer heeft u zelf een leverancier gevonden die de isolatie heeft uitgevoerd. U heeft daarvoor € 2.000,- betaald. Hiervoor ontvangt u, nadat u de leverancier al heeft betaald, een bijdrage van € 700,- van de gemeente Renkum. De overige € 1.300,- betaalt u zelf. Daarbij kunt u gebruikmaken van de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid en leenmogelijkheden van het Warmtefonds en de Toekomstbestendig Wonen Lening. 

Voorbeeld 2

U neemt deel aan de collectieve inkoopactie van het Regionaal Energieloket. De leverancier die hieraan verbonden is voert voor u de isolatie uit. De kosten daarvoor zijn € 2.000,-. U heeft daarvoor subsidie aangevraagd als onderdeel van de collectieve inkoopactie. Daardoor brengt de leverancier u € 1.300,- in rekening en ontvangt de leverancier de overige € 700,- van de gemeente Renkum. De € 1.300,- betaalt u zelf. Daarbij kunt u gebruikmaken van de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid en leenmogelijkheden van het Warmtefonds en de Toekomstbestendig Wonen Lening.