Gezondheidsverklaring

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring.

De Gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. U vult de verklaring zelf in en stuurt deze naar het CBR. Het CBR laat u weten wat de volgende stap is.

Wanneer heeft u een Gezondheidsverklaring nodig?

  • Als u 75 jaar of ouder bent op de datum dat uw huidige rijbewijs verloopt. 
  • Bij medische (her)keuring.
  • Bij het vernieuwen van een rijbewijs C of D (bus of vrachtwagen).
  • Bij het omwisselen van een buitenlands naar Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van het RDW.

Aanvragen

Heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Soms heeft het CBR langer de tijd nodig om uw gezondheidsverklaring te beoordelen. Afhankelijk van uw situtatie is het advies om 4 tot 5 maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen. Zo heeft u de meeste zekerheid dat u niet zonder rijbewijs komt te zitten. Kijk voor alle informatie op de website van het CBR.

Online

Bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) kunt u de Gezondheidsverklaring online aanvragen met uw DigiD met de extra controle via SMS. U betaalt de Gezondheidsverklaring direct via iDeal.

Aan de balie

Inwoners van 75 jaar en ouder kunnen een papieren Gezondheidsverklaring kopen aan de balie in het gemeentehuis.

Afspraak Gezondheidsverklaring 75+ maken

Prijs

Een Gezondheidsverklaring voor een rijbewijs kost € 44,50 (tarief 2024) en € 8,55 administratiekosten. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant mag ook.