Rijbewijs op afspraak verlengen

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of wilt u het rijbewijs niet online verlengen? Kom dan naar de balie in het gemeentehuis. Maak hiervoor online een afspraak. Ophalen kan na 5 werkdagen.

In 2024 hebben veel inwoners een nieuw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs nodig. Wij verwachten dan ook grote drukte met het aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Controleer op tijd wanneer uw reisdocument verloopt en maak op tijd een afspraak. U kunt 90 dagen, voordat u het nieuwe document wilt aanvragen, zelf een afspraak inplannen.

Aanvragen

Afspraak maken aanvragen rijbewijs

Afspraak maken aanvragen rijbewijs bij vermissing

Of bel (026) 33 48 111 voor het maken van een afspraak.

Meenemen

  • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, verblijfsdocument)
  • Uw huidige rijbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Uw pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Geld. U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Let op!

  • Ben je jonger dan 18 jaar? En ben je geslaagd voor categorie B (auto)? Vraag dan eerst een begeleiderspas aan. Hiervoor kun je terecht bij de RDW. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.
  • In een aantal gevallen is het nodig dat u 4 tot 5 maanden voordat uw rijbewijs verloopt een Gezondheidsverklaring aanvraagt.

Ophalen rijbewijs

Wanneer?

  • Normale aanvraag: na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk ophalen bij de receptie in het gemeentehuis tijdens onze openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  • Spoed aanvraag: bij een aanvraag op maandag tot en met donderdag vóór 14.00 uur of op vrijdag vóór 12.30 uur kunt u het rijbewijs de volgende werkdag ophalen tijdens onze openingstijden. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Meenemen

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Afhaalbewijs van de gemeente

Prijs

Product Prijs (2024)
Rijbewijs € 51,10
Bromfietsrijbewijs € 51,10
Extra kosten spoedaanvraag € 39,65
Extra kosten bij vermissing € 24,40
Gezondheidsverklaring voor 75+ en administratiekosten € 41,- + € 8,55
Omwisselen buitenlands of militair rijbewijs € 51,10

Rijbewijs kwijt

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie van vermissing van uw rijbewijs. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs vult u een 'verklaring van vermissing' in. Vindt u later uw rijbewijs terug? Lever dit dan in bij de gemeente. Uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Overige rijbewijzen

Trekkerrijbewijs (T-rijbewijs)

Wie 16 of 17 jaar is en met een tractor over de openbare weg rijdt, moet over een trekkerrijbewijs beschikken. Lees meer informatie over het T-rijbewijs op de website van de Rijksoverheid .

Buitenlands rijbewijs

Als u uw rijbewijs niet in Nederland heeft gehaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. De RDW geeft hier meer informatie over.

Aanvragen

Afspraak maken rijbewijs omwisselen

Internationaal rijbewijs

Voor sommige landen buiten de EU heeft u om te rijden een internationaal rijbewijs nodig. Deze koopt u via de ANWB.