Melding ongedierte

Heeft u last van muizen, ratten, wespen, eikenprocessierupsen of ander ongedierte? Meld overlast van ongedierte in de openbare ruimte bij ons.

De gemeente bestrijdt geen overlast van ongedierte bij u thuis of in uw tuin. Heeft u overlast van ongedierte in of om het huis? Bel zelf een bestrijder. U vindt ze in de telefoongids, gemeentegids of via een zoekmachine op internet.

Rattenoverlast melden

Heeft u last van ratten in uw omgeving? Meld dit dan bij de gemeente. Ook als u maar 1 rat heeft gezien, is het belangrijk om een melding te doen. Die ene rat hoeft geen probleem te zijn. Maar kan wel een signaal zijn dat er in de buurt een (te) grote groep ratten is. Of dat er een probleem is met zwerfafval. Daarom is melden altijd zinvol.

Ratten in de buitenruimte

U kunt overlast door ratten melden bij de gemeente als u 1 of meer ratten heeft gezien in de buitenruimte, bijvoorbeeld op straat of in het park of in de (binnen)tuin van uw woningcorporatie. Doe uw melding via online formulier Melding openbare ruimte.

Ratten in huis?

Heeft u een rat in uw huis gezien? Als u bij een woningcorporatie huurt, dan meldt u dit bij de corporatie. Heeft u een eigen woning, dan neemt u contact op met een bestrijdingsbedrijf. U vindt een overzicht van bedrijven op nvpb.org.

Voorkom rattenoverlast

De belangrijkste oorzaak van rattenoverlast is afval of eten dat op straat of in de tuin is gegooid. Help mee om overlast te voorkomen. Een paar tips:

Voorkom zwerfvuil

  • Gooi geen afval of etensresten op straat.
  • Zet geen vuilniszakken of los afval naast afvalcontainers.
  • Zet vuilniszakken aan de stoeprand op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald. Het liefst zo kort mogelijk voor de ophaaltijd. Bind de zakken goed dicht.

Voer de vogels niet

Voer geen brood of etensresten aan vogels. Te veel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan.

Melden

U kunt overlast door ongedierte direct melden:

Meer informatie

Informatie over ongedierte zoals teken, bedwantsen en eikenprocessierupsen leest u op www.ggdleefomgeving.nl/vervelende-beestjes