Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen op een boomstam.De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In veel eikenbomen in heel Nederland kunt u in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Eikenprocessierups gezien? Meld dit!

Het is belangrijk dat u een melding maakt als u de rupsen in gemeentelijke bomen ziet. Er is namelijk een risico op gezondheidsklachten aanwezig. Op basis van de meldingen bepalen wij op welke plekken wij de eikenprocessierupsen gaan bestrijden. Nesten in de omgeving van scholen en schoolroutes krijgen voorrang op willekeurige bomen ergens in een plantsoen.

Ziet u de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen? Laat het ons weten. U kunt direct online een melding maken. Kies in het meldingsformulier bij hoofdcategorie voor 'Groen' en bij subcategorie voor 'Boom, eikenprocessierups'. U kunt de eikenprocessierups ook telefonisch bij ons melden op (026) 33 48 111.

Wie betaalt de bestrijding?

In eigen tuin

Wij bestrijden geen overlast van eikenprocessierupsen bij u thuis of in uw tuin. Ziet u de eikenprocessierups in uw eigen tuin? Verwijder deze dan niet zelf, maar laat dit door een professioneel bedrijf doen. U vindt ze in de telefoongids, gemeentegids of via een zoekmachine op internet. De bestrijdingskosten zijn voor eigen rekening.

In openbare ruimte

In de openbare ruimte bestrijden wij de eikenprocessierups op locaties waar we veel overlast verwachten. Het bestrijden gebeurt preventief met een biologisch middel dat zich specifiek richt op de rupsen en veilig is voor mensen en andere dieren. Wanneer dit precies gebeurt hangt onder andere af van de weersomstandigheden. Ook halen we nesten uit de eikenbomen.

Het gaat helaas niet lukken om alle nesten van de eikenprocessierups in de gemeentelijke eikenbomen te verwijderen. Hiervoor zijn er te weinig gecertificeerde werknemers bij ons en gespecialiseerde bedrijven. Daarom maken wij keuzes. Zo krijgen nesten in de omgeving van scholen en schoolroutes bijvoorbeeld voorrang op willekeurige bomen in een plantsoen.

Natuurlijke vijanden

In de bermen onder de eiken laten we steeds meer bloemen bloeien. Dit is goed voor de biodiversiteit. De bloemen trekken natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals sluipwespen en sluipvliegen. Zelf kunt u hieraan bijdragen door ook in uw eigen tuin een mengsel van wilde bloemen in te zaaien. Ook koolmezen eten steeds vaker eikenprocessierupsen. U helpt de mezen door het ophangen van nestkastjes in uw tuin.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de rups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De weerhaakjes van de ongeveer 700.000 brandhaartjes kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Binnen een paar uur kunnen klachten zich openbaren, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Ook kunt u algemene klachten krijgen zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Wat te doen bij klachten?

Heeft u klachten? Dan is het belangrijk dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Ga niet krabben of wrijven, maar plak de huid direct af met plakband of een pleister of spoel met warm water. Hierdoor gaan de poriën open staan waardoor de haren weg spoelen. Kleding die in aanraking is geweest warm wassen. Heeft u ernstige klachten? Waarschuw dan altijd de huisarts.

Gezondheidsklachten bij huisdieren

Ook uw huisdieren kunnen last ondervinden van de eikenprocessierups. Honden lopen met name risico’s wanneer zij aan nesten snuffelen of deze in hun bek nemen. Dit kan ontstekingen van het mondslijmvlies leiden. Huisdieren met een dunne vacht kunnen dezelfde huidirritatie vertonen als mensen. Houd uw hond dus goed in de gaten en/of aangelijnd in de buurt van eiken.

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en op de website GGD Gezonde Leefomgeving.