Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwinteren. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes en gaan ze ’s nachts op zoek naar voedsel. Het is belangrijk dat u een melding maakt als u de rupsen ziet. Er is namelijk een risico op gezondheidsklachten aanwezig.

Melden processierups

Ziet u de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen laat het ons weten. U kunt online een melding maken of de melding telefonisch doorgeven bij ons Servicepunt op (026) 33 48 111.

Wanneer u de eikenprocessierups in uw tuin ziet, verwijder deze dan niet zelf, maar laat dit door een professioneel bedrijf doen. De kosten van de bestrijding zijn wel voor eigen rekening.

Bestrijding

We bestrijden de eikenprocessierups in de openbare ruimte op locaties waar we veel overlast verwachten. Het bestrijden gebeurt met een biologisch middel dat zich specifiek richt op de rupsen en veilig is voor mensen en andere dieren. Wanneer dit precies gebeurt hangt onder andere af van de weersomstandigheden. Ook halen we nesten uit de eikenbomen.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de rups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De weerhaakjes van de ongeveer 700.000 (!) brandhaartjes kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Binnen een paar uur kunnen klachten zich openbaren, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Ook kunt u algemene klachten krijgen zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Wat te doen bij klachten?

Heeft u klachten? Dan is het belangrijk dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Ga niet krabben of wrijven, maar plak de huid direct af met plakband of een pleister. Heeft u ernstige klachten? Waarschuw dan altijd de huisarts.

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en op de website GGD Gezonde Leefomgeving.