Energielabel

Alle woningen hebben een energielabel. Dit energielabel geeft een inschatting hoe energiezuinig de woning is. Het label varieert van het meest zuinige groene label A tot het minst zuinige rode label G.

Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur

Als u uw huis gaat verkopen en een nieuw huis koopt, of wanneer u een nieuwe woning gaat huren of verhuren, dan krijgt u te maken met het energielabel. Het energielabel laat zien hoe zuinig een huis is, en wat u kunt doen om het comfortabeler en energiezuiniger te maken. Als koper of huurder heeft u je recht op een energielabel. Als verkoper of verhuurder bent u dus ook verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Is dat label er niet, dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete.

Waarom is een energielabel nuttig?

Met een energielabel kunt u in één opslag zien of een woning energiezuinig (groen) is of onzuinig (rood) is ten opzichte van andere woningen. De overheid stelt het energielabel verplicht omdat het milieuvoordeel oplevert. Het is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Een lager energieverbruik zorgt namelijk voor daling in de CO2 uitstoot, spaart het milieu en levert u een lagere energierekening op. Een woning met een groen energiezuinig label betekent warmer en comfortabeler wonen, maar ook goedkoper wonen vanwege lagere stookkosten. De verkoopwaarde van de woning kan ook stijgen door een groener energielabel. Woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten en bij het kopen of huren van een woning is het daarom belangrijk dat u betrouwbare informatie heeft over de energiezuinigheid van de woning. Het energielabel geeft u deze informatie.