Hondenbelasting

Heeft u 1 of meer honden? Dan moet u hondenbelasting betalen. U betaalt de belasting per hond. Als hondenbezitter moet u hier zelf aangifte van doen. Ook moet u zelf wijzigingen doorgeven, bijvoorbeeld bij overlijden van de hond.

Tarieven

Aantal Tarief 2019 Tarief 2018
1e hond € 65,70 € 64,80
2e hond € 109,60 € 108,20
3e en volgende hond € 153,60 € 151,50
hondenkennel (geregistreerd bij de Raad van beheer op kynologisch gebied) € 153,60 € 151,50

 

Als u in de loop van het jaar een hond krijgt, betaalt u alleen voor de maanden waarin u de hond heeft. Als u naar een andere gemeente verhuist dan ontvangt u automatisch ontheffing voor het aantal nog resterende maanden.

Aanmelden hond

Als u 1 of meer honden heeft, bent u verplicht die te melden bij de gemeente. Meld de hond digitaal aan via het online formulier hondenbelasting. U kunt meerdere honden tegelijk aangeven. Wilt u meerdere honden aangeven maar met verschillende ingangsdata? Geef dan elke hond apart aan.
Heeft u geen DigiD dan kunt u ook schriftelijk aangifte doen door het papieren formulier Aan- of afmelden van uw hond (pdf, 82 kB) in te vullen en op te sturen naar gemeente Renkum, Belastingen, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek.

Afmelden hond

Meld uw hond(en) af als:

  • uw hond is dood gegaan
  • u uw hond wegdoet
  • u verhuist naar een andere gemeente

Dan hoeft u vanaf het eind van de betreffende maand geen hondenbelasting meer te betalen. U meldt een hond af via het online formulier hondenbelasting.  Heeft u geen DigiD dan kunt u ook schriftelijk aangifte doen door het papieren formulier Aan- of afmelden van uw hond (pdf, 82 kB) in te vullen en op te sturen naar gemeente Renkum, Belastingen, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek.

Online regelen

Hondenbelasting: aan- of afmelden hond

U logt in met uw DigiD.

Geen hondenbelasting

Voor sommige honden hoeft u geen hondenbelasting te betalen zoals:

  • politiehonden
  • blindengeleidehonden
  • hulphonden.

Controle

De gemeente controleert  ieder jaar op het houden van honden. Het is mogelijk dat een controleur bij u langskomt om te informeren of u een hond heeft waarvoor u geen belasting betaalt. Het niet doen van aangifte kan leiden tot een boete van 100% van de te betalen hondenbelasting bovenop de verschuldigde hondenbelasting.

Betalingsregeling

Is het voor u onmogelijk om de gemeentelijke belastingen op tijd te betalen? Dan kun u een betalingsregeling treffen.

Kwijtschelding

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen.