Renkum wil zorg bereikbaar en betaalbaar houden

Hulp bieden aan mensen die hulp nodig hebben. Dat is het doel van het WMO-beleid en de jeugdzorg in de gemeente Renkum. Om deze zorg bereikbaar en betaalbaar te houden, spitsen we de hulp meer toe op wie deze het hardst nodig heeft.
Maar landelijk stijgende zorgkosten en tekorten in budgetten van gemeentes leiden tot wachtlijsten in de zorg en oplopende kosten in de Wmo. Gemeente Renkum besloot daarom om deze wachtlijsten en oplopende kosten aan te pakken. De afgelopen tijd heeft een taskforce een aanpak hiervoor geformuleerd. Het college van burgemeester en wethouders legt dit implementatieplan nu voor aan de gemeenteraad.

Doel Wmo en Jeugdzorg

Hulp bieden aan mensen die dit nodig hebben. Dat is het doel van het Wmo-beleid en de jeugdzorg in de gemeente Renkum. Wethouder Eveline Vink: “Om dit te kunnen blijven doen, spitsen we de hulp meer toe op wie deze het hardst nodig heeft. Want we weten allemaal dat er lange wachtlijsten zijn in de zorg, er is personeelstekort, en er zijn bezuinigingen. In de gemeente Renkum willen we, ook met een sterk vergrijzende gemeenschap, de zorg bereikbaar en betaalbaar houden. We beheren gemeenschapsgeld en we willen dat zo effectief mogelijk inzetten. Daarom vragen we ons vaker af: hoort deze rekening wel bij de gemeente te komen?” 

Maatregelen

Om de besparingen te halen, spitst de gemeente de hulp meer toe op wie deze het hardst nodig heeft. Daarnaast optimaliseert de gemeente haar werkwijze verder en zet ze eerder laagdrempelige, collectieve voorzieningen in plaats van dure, individuele voorzieningen. Daarmee worden ook de wachtlijsten aangepakt. Wethouder Vink: “Met de voorstellen die we nu doen, krijgen mensen die dit nodig hebben nog steeds de hulp en ondersteuning die nodig is .” 

Planning

Op 6 mei spreekt de gemeenteraad voor het eerst over deze aanpak in een beeldvormende raadsontmoeting. In de raadscommissie van 14 mei is ruimte voor politiek debat en op 28 mei neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.