Regels voor kattenbezitters

In tegenstelling tot het houden van honden, hebben we als gemeente geen specifieke regels voor het houden van katten. Wel is het belangrijk dat u zich realiseert dat u als eigenaar altijd verantwoordelijk voor uw huisdier. U zorgt voor de gezondheid en welzijn van uw kat, maar u bent ook verantwoordelijk voor het gedrag van uw kat.

Katten zijn roofdieren

Formeel bent u als kattenbezitter in overtreding wanneer de kat een beschermde diersoort vangt. Dat is het geval op basis van al jaren bestaande wetgeving. Als een kat een vogel pakt, is de eigenaar strafbaar volgens de Wet natuurbescherming art. 3.1. Ook als een kat bijvoorbeeld de straat oversteekt waardoor een bestuurder uitwijkt en schade veroorzaakt, is de eigenaar van de kat aansprakelijk. Een aangelijnde kat kan bijvoorbeeld aanzienlijk minder kwaad dan een loslopende kat.

Katten in het broedseizoen

Tijdens het broedseizoen is het belangrijk dat de rust niet wordt verstoord voor weidevogels en andere dieren. Houd uw kat daarom ’s nachts binnen. Katten vangen het liefst muizen, maar doden soms ook de weerloze kuikens. De aanwezigheid van een kat in een veld kan ervoor zorgen dat weidevogels deze plekken gaan ontwijken. Daarom hebben katten een grote invloed op de leefgebieden van vogels. Houd de kat daarom ’s nachts binnen tijdens het broedseizoen. Het broedseizoen is van 15 maart tot en met 15 juli.

Als er sprake is van overlast

Wij krijgen soms klachten van mensen die hinder hebben van katten in hun tuin. De katten graven, poepen, vernielen beplanting en/of zorgen voor geluidsoverlast. Het poepen van uw kat in andermans tuin is vervelend voor de tuineigenaar. Dit kan de verstandhouding tussen u als eigenaar van de kat en de tuineigenaar beschadigen.

Geen kant en klare oplossing

Regelmatig worden wij om een oplossing gevraagd. Helaas is er voor dit probleem geen makkelijke oplossing. Het handhaven van kattenoverlast is moeilijk. Een loslopende kat in de openbare ruimte heeft zelden zijn baasje bij zich die hierover aangesproken kan worden. Het probleem met katten is ook dat ze zich niet laten tegenhouden door een muur, haag of afrastering. Katten hebben daarmee een ‘territorium’ dat veel verder reikt dan de eigen achtertuin. De meeste overlast (en ergernis) door katten vindt dan ook vooral plaats in de tuinen van de buren en niet in de openbare ruimten. Op privéterrein kan de gemeente niet handhaven.

Advies: ga in gesprek

Heeft u last van andermans katten, dan adviseren wij u om in gesprek te gaan met katteneigenaren, met het verzoek om de katten uit uw tuin te houden. Mocht u er samen niet uitkomen dan kunt u eventueel hulp inschakelen van buurtbemiddeling.

Meer informatie

Meer huis-, tuin- en keukentips om katten uit uw tuin te houden vindt u op: