Bij-vriendelijk tuinieren

Bijen hebben een sleutelrol in de natuur. Ze produceren niet alleen honing, maar zijn ook essentieel voor onze voedselproductie. Maar het gaat niet goed met de (wilde) bij. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen, een te kort aan geschikte bloemen, ziektes en klimaatsverandering zijn de grootste oorzaken.

Om de leefsituatie van de bij en andere bestuivers te verbeteren hebben wij samen met Imkersvereniging De Korenbloem en Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe een convenant afgesloten.

Draag ook uw steentje bij

Als de leefsituatie van de bij verbetert, verbetert ook de leefsituatie van veel andere planten en dieren, zoals vlinders en insecten, vogels en kleine zoogdieren. Wij werken daaraan door bijvoorbeeld het onkruid op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. Ook u kunt uw steentje bijdragen!

Het is eenvoudig om bijen te helpen. Of u nu een balkon, een grote of kleine tuin heeft er is altijd iets dat u kunt doen. In de folder ‘Bij-vriendelijk tuinieren’ (pdf, 751 kB) leest u met welke eenvoudige aanpassingen in uw tuin of op uw balkon u de leefsituatie van de bij kunt verbeteren.