Gladheidsbestrijding

Het winterseizoen is weer begonnen! Als gemeente zorgen wij samen met ACV voor de bestrijding van gladheid. Van 1 november 2018 tot 1 april 2019 staan wij klaar om u, zover als mogelijk, een veilig winterseizoen te bezorgen.  

Waar wordt gestrooid?

Wij hebben een volgorde van belangrijke routes bepaald, die bij gladheid als eerste worden gestrooid. ACV strooit de hoofdwegen, busroutes en verschillende fietspaden. Wijzelf strooien bij de bushaltes. Buiten de bebouwde kom strooien Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.

Binnen de bebouwde kom hoeft u nooit verder dan 400 meter tot een bestrooide weg te rijden. Buiten de bebouwde kom wordt naar een redelijke afstand gekeken.

Korte route

Ook is er een korte route, de zogenaamde koude route. ACV strooit dan alleen die plekken die snel opvriezen. De koude route wordt gestrooid bij temperaturen rondom nul. Dit omdat er anders te veel zout nodig zou zijn, wat te belastend is voor het milieu. Ook is er onvoldoende capaciteit om alle wegen in de gemeente binnen acceptabele tijden te strooien.

Kijk op de website www.acv-indewinter.nl om te zien waar ACV strooit. Daar leest u ook het laatste nieuws over gladheidsbestrijding.

Wat doet ACV?

ACV voert de gladheidbestrijding uit in opdracht van de gemeente. Het besluit om te gaan strooien neemt ACV op basis van meetgegevens, weersverwachtingen, overleg met weerbedrijf MeteoGroup, meldingen van de politie en eigen waarnemingen. Zo kan ACV bij verwachte gladheid op tijd strooiacties opzetten. Daarom gaan de strooiwagens meestal op pad als het nog niet glad om preventief te strooien: we willen gladheid door bevriezing voorkomen. Dit is meestal in de vooravond of vroeg in de nacht, zodat er voor spitstijd voldoende zout op de wegen en paden ligt.

Bij heftige of langdurige ijzel en sneeuwval zet ACV ook borstels en schuivers in om de sneeuw te ruimen. De medewerkers zijn dan continu op pad om wegen en fietspaden begaanbaar te maken en te houden. 

Wat kunt u zelf doen bij gladheid?

Valt uw buurt buiten de strooiroute dan kunt u een zoutbak aanvragen. Lees hierover mee op de pagina Zoutbak aanvragen.

Ook kunt u meehelpen door de stoep voor en naar uw woning sneeuw- of ijsvrij te maken. Zout kunt u kopen bij bijvoorbeeld tuincentra en bouwmarkten.

Meer informatie

Meer informatie over strooiroutes en het laatste nieuws over gladheidbestrijding vindt u op www.acv-indewinter.nl.  Of volg op Twitter @acvindewinter voor de strooiacties. Lees ook eens de feiten en fabels over gladheidsbestrijding.

 

Uitgelicht