Paspoort

Het aanvragen en ophalen van een paspoort doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

In 2024 hebben veel inwoners een nieuw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs nodig. Wij verwachten dan ook grote drukte met het aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Controleer op tijd wanneer uw reisdocument verloopt en maak op tijd een afspraak. U kunt 90 dagen, voordat u het nieuwe document wilt aanvragen, zelf een afspraak inplannen.

Aanvragen

Afspraak maken aanvragen paspoort

Afspraak maken aanvragen paspoort bij vermissing

Meenemen

Het is belangrijk dat u alle spullen meeneemt die nodig zijn voor de aanvraag. Anders kunnen wij u niet helpen en is het nodig om een nieuwe afspraak te maken.

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft. Ook als ze zijn verlopen.
  • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto, maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen. Een schoolfoto voldoet niet aan de eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt het paspoort bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Voor kinderen tot 18 jaar

  • Een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB) van beide ouders of degene(n) die het gezag heeft/hebben. Neem bij de aanvraag het originele toestemmingsformulier mee.
  • Van beide ouders/gezaghebbenden een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen kopie).
  • Bij de aanvraag en het ophalen is het nodig dat het kind aanwezig is, ongeacht de leeftijd. 

Prijs

Product Prijs (2024) Geldigheid
Paspoort voor volwassenen € 83,85 10 jaar
Paspoort voor kinderen tot en met 17 jaar € 63,40 5 jaar
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen € 63,40 max. 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05  
Zakenpaspoort (meer bladzijden) € 83,85 10 jaar
Extra kosten bij vermissing geen  

Afhalen paspoort

  • Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen bij de receptie in het gemeentehuis tijdens onze openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. 
  • Spoedaanvraag nodig? Dat kan op maandag tot en met donderdag vóór 14.00 uur en vrijdag vóór 12.30 uur. U kunt dan in principe de volgende werkdag het paspoort ophalen tijdens onze openingstijden. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Paspoort kwijt

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie van vermissing van uw paspoort. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort vult u een 'verklaring van vermissing' in.

Het is niet verplicht om uw gestolen of verloren paspoort te vervangen. Bijvoorbeeld als u ook een identiteitskaart heeft om uzelf te identificeren. Het is wel belangrijk om de vermissing van uw paspoort te registreren. Dit voorkomt fraude. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

U kunt uw paspoort niet terugkrijgen als iemand het vindt en bij ons of de politie afgeeft. Vanwege de veiligheid is het niet meer geldig.

Overige paspoorten

Meer informatie over andere soorten paspoorten leest u op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Meer informatie over het reizen met kinderen leest u op de website van de Rijksoverheid.