Paspoort

Het aanvragen en ophalen van een paspoort doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Aanvragen

Afspraak maken aanvragen paspoort

Afspraak maken aanvragen paspoort bij vermissing

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft. Ook als ze zijn verlopen.
  • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto, maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen. Een schoolfoto voldoet niet aan de eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt het paspoort bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Daarnaast heeft uw kind een geldig legitimatiebewijs nodig om naar een een zorgverlener te gaan. De identificatieplicht in de zorg heeft geen leeftijdsgrens en geldt vanaf de geboorte.

Bij het aanvragen van een paspoort voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Ook neemt u mee:

  • Een ingevuld toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB) bij kinderen tot 18 jaar.
  • Een geldig identiteitsbewijs of kopie van het identiteitsbewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Prijs

Product Prijs (2022) Geldigheid
Paspoort voor volwassenen € 75,80 10 jaar
Paspoort voor kinderen tot en met 17 jaar € 57,30 5 jaar
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen € 57,30 max. 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 51,60  
Zakenpaspoort (meer bladzijden) € 75,80 10 jaar
Extra kosten bij vermissing geen  

Afhalen paspoort

  • Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen bij de receptie in het gemeentehuis tijdens onze openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. 
  • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen op maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur en vrijdag voor 12.30 uur kunt u in principe de volgende werkdag ophalen tijdens onze openingstijden. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Paspoort kwijt

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie van vermissing van uw paspoort. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort vult u een 'verklaring van vermissing' in.

Het is niet verplicht om uw gestolen of verloren paspoort te vervangen. Bijvoorbeeld als u ook een identiteitskaart heeft om uzelf te identificeren. Het is wel belangrijk om de vermissing van uw paspoort te registreren. Dit voorkomt fraude. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

U kunt uw paspoort niet terugkrijgen als iemand het vindt en bij ons of de politie afgeeft. Vanwege de veiligheid is het niet meer geldig.

Overige paspoorten

Meer informatie over andere soorten paspoorten leest u op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Meer informatie over het reizen met kinderen leest u op de website van de Rijksoverheid.