Identiteitskaart

Het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

In 2024 hebben veel inwoners een nieuw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs nodig. Wij verwachten dan ook grote drukte met het aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Controleer op tijd wanneer uw reisdocument verloopt en maak op tijd een afspraak. U kunt 90 dagen, voordat u het nieuwe document wilt aanvragen, zelf een afspraak inplannen.

Aanvragen

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart bij vermissing

Meenemen

Het is belangrijk dat u alle spullen meeneemt die nodig zijn voor de aanvraag. Anders kunnen wij u niet helpen en is het nodig om een nieuwe afspraak te maken.

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn.
  • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto, maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen. Een schoolfoto voldoet niet aan de eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen identiteitskaart of paspoort hebben. Daarnaast heeft uw kind een geldig legitimatiebewijs nodig om naar een een zorgverlener te gaan. De identificatieplicht in de zorg heeft geen leeftijdsgrens en geldt vanaf de geboorte.

Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Ook neemt u mee bij kinderen tot 12 jaar:

  • een ingevuld toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB);
  • een geldig legitimatiebewijs of kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Kinderen ouder dan 12 jaar kunnen zelfstandig een identiteitskaart aanvragen.

Prijs

Product Prijs (2024) Geldigheid
Identiteitskaart voor volwassenen € 75,80 (€ 43,34 met een Gelrepas) 10 jaar
Identiteitskaart voor kinderen tot en met 17 jaar € 40,90 (€ 0,- met een Gelrepas) 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05  
Extra kosten bij vermissing geen  

Ophalen identiteitskaart

  • Na 5 werkdagen haalt u uw identiteitskaart persoonlijk op bij de receptie in het gemeentehuis. Dat kan tijdens onze openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  • Het identiteitskaart haalt u persoonlijk op, ook door minderjarigen. Bij kinderen onder de 12 jaar moet een gezaghebbende ouder bij het ophalen aanwezig zijn.
  • U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen. Daarna vernietigen we het document.
  • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen op maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur en vrijdag voor 12.30 uur kunt u in principe de volgende werkdag ophalen tijdens onze openingstijden. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Vrijdag 2 augustus 2024 is het niet mogelijk om een spoedaanvraag te doen.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Geef vermissing van uw identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u identiteitsfraude. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken waarbij u direct een nieuwe identiteitskaart aanvraagt.

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Meer informatie over het reizen met kinderen leest u op de website van de Rijksoverheid.