Identiteitskaart

Het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Aanvragen

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart bij vermissing

Meenemen

Het is belangrijk dat u alle spullen meeneemt die nodig zijn voor de aanvraag. Anders kunnen wij u niet helpen en is het nodig om een nieuwe afspraak te maken.

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn.
  • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto, maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen. Een schoolfoto voldoet niet aan de eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen identiteitskaart of paspoort hebben. Daarnaast heeft uw kind een geldig legitimatiebewijs nodig om naar een een zorgverlener te gaan. De identificatieplicht in de zorg heeft geen leeftijdsgrens en geldt vanaf de geboorte.

Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Ook neemt u mee:

  • Een ingevuld toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB) bij kinderen tot 12 jaar.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Prijs

Product Prijs (2023) Geldigheid
Identiteitskaart voor volwassenen € 70,35 10 jaar
Identiteitskaart voor kinderen tot en met 17 jaar € 37,95 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 53,-  
Extra kosten bij vermissing geen  

Afhalen identiteitskaart

  • Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen bij de receptie in het gemeentehuis tijdens onze openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen op maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur en vrijdag voor 12.30 uur kunt u in principe de volgende werkdag ophalen tijdens onze openingstijden. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Identiteitskaart kwijt

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie van vermissing van uw identiteitskaart. Bij de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart vult u een 'verklaring van vermissing' in.

Het is niet verplicht om uw gestolen of verloren identiteitskaart te vervangen. Bijvoorbeeld als u ook een paspoort heeft om uzelf te identificeren. Het is wel belangrijk om de vermissing van uw identiteitskaart te registreren. Dit voorkomt fraude. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

U kunt uw identiteitskaart niet terugkrijgen als iemand deze vindt en bij ons of de politie afgeeft. Vanwege de veiligheid is het niet meer geldig.

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Meer informatie over het reizen met kinderen leest u op de website van de Rijksoverheid.