Jeugdhulp en opvoeden

Als u vragen heeft over de verzorging of opvoeding van uw kind, bespreek dit in eerste instantie met familie, vrienden, buren of andere bekenden. Vaak lukt het al op eigen kracht of met een beetje hulp. Wanneer dit niet voldoende is, kunt u bij verschillende organisaties terecht.

Jeugdroute

Wij hebben een Jeugdroute gemaakt. Door het beantwoorden van vragen ziet u snel waar u met uw vraag terecht kunt.

Ga naar de Jeugdroute

Opvoeden.nl

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vindt u meer informatie over opvoeden en opgroeien van kinderen in alle leeftijden, maar ook voor (aanstaande) ouders met vragen over ouderschap. Er is ook een website voor jongeren: www.infovoorjou.nl, met informatie voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

Gezondheid, ontwikkeling en opvoeding

Professionele jeugdhulp regelen wij het liefst zo dicht mogelijk bij u in de buurt. Vaak heeft u al contact met instellingen waar uw kind komt. Denk dan aan kinderopvang, de school, het consultatiebureau of uw huisarts. Zij beantwoorden uw vragen en wijzen de weg naar meer specifieke ondersteuning zoals Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland Midden.

Jeugdgezondheidszorg: GGD Gelderland-Midden

De jeugdgezondheidzorg van GGD Gelderland-Midden helpt bij het gezond en veilig opgroeien van kinderen van 0-18 jaar. Op het consultatiebureau, op school en in de wijk.

Consultatiebureau: voor kinderen van 0 - 4 jaar

Vanaf de geboorte tot een kind 4 jaar is, kunt u als ouder terecht bij het consultatiebureau. Niet slapen, veel huilen, voeding, leren luisteren en andere (opvoed)vragen: het JGZ-team denkt graag met u mee.

Kijk op www.vggm.nl/consultatiebureau voor de openingstijden en het maken van een afspraak. 

JGZ: voor kinderen van 4 - 18 jaar

De JGZ is er ook voor jeugdigen vanaf 4 jaar tot en met 18 jaar. Ouders en jongeren kunnen altijd een afspraak maken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundigen. Meer weten of een afspraak maken? Ga naar de website van VGGM.

Gedragswetenschapper

Bij ons werkt een orthopedagoog. De orthopedagoog begeleidt kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders/ verzorgers bij vragen over opvoeding en ontwikkeling, of bij kwesties in de familiesfeer of op school.

Kosten

U hoeft niet te betalen voor de begeleiding.

Afspraak maken

Voor een afspraak met de orthopedagoog stuurt u een bericht naar e-mail sociaalteam@renkum.nl of bel (026) 33 48 111. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen zelfstandig een afspraak maken. U kunt ook via uw huisarts of de jeugdgezondheidszorg verwezen worden.

Professionele ondersteuning

Lukt het u niet om zelf antwoorden te vinden op uw vragen, neem dan contact op met het Sociaal Team. Wij kijken dan samen hoe u verder kunt. Ook uw huisarts of de jeugdarts kunnen u verwijzen naar jeugdhulp.

Niet tevreden over de geboden hulp?

Kinderen/jongeren en hun ouders moeten kunnen rekenen op professionele hulp als dat nodig is. Op de website van de VNG kunt u de brochure 'Ik ben ontevreden over de hulp' downloaden. In de brochure staat informatie over de mogelijkheden als u niet tevreden bent over de jeugdhulp, informatie over organisaties die u kunnen ondersteunen en waar u terecht kunnen met hun klacht.