Koninklijke onderscheiding aanvragen

Kent u iemand uit de gemeente Renkum die een Koninklijke onderscheiding verdient? U kunt hem of haar daarvoor voordragen. Iedereen kan in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding als er sprake is van bijzondere persoonlijke verdiensten voor de samenleving.Voor de lintjesregen in april 2025 kunt u vóór 1 juni 2024 iemand voordragen.

Aanvragen Koninklijke onderscheiding

Wie kunnen worden onderscheiden?

Mensen die al 15 jaar of langer vrijwilligerswerk doen, komen in aanmerking voor een lintje. Diegenen moeten nog steeds actief zijn als vrijwilliger. Ook mensen die in hun werk uitzonderlijke prestaties leveren, kunnen worden onderscheiden. Die prestaties moeten dan veel verder gaan dan normaal van iemand in zijn of haar functie kan worden verwacht.

Wanneer aanvragen?

Lintjesregen

De burgemeester reikt ieder jaar de Koninklijke onderscheidingen uit tijdens de lintjesregen, de laatste werkdag voor Koningsdag. Voor de lintjesregen in april 2025 is het nodig dat uw aanvraag voor een Koninklijke onderscheidingen vóór 1 juni 2024 bij ons binnen is.

Bijzondere gelegenheid

Is er een bijzondere gelegenheid waarbij u wilt dat deze persoon het lintje krijgt? Denk bijvoorbeeld aan een jubileumviering van de vereniging waarvoor hij/zij vele jaren vrijwilligerswerk heeft gedaan. Dan moet u uw voorstel minimaal 6 maanden voor de uitreikingsdatum bij de gemeente indienen.

Wat gebeurt er met uw aanvraag

  • Advies van de burgemeester op uw aanvraag
  • Advies van de commissaris van de Koning
  • Advies Kapittel voor de Civiele Orden
  • Voordracht en ontwerp-Koninklijk besluit door de minister 'die het aangaat'
  • Ondertekening Koninklijk besluit door Z.M. de Koning
  • Uitreiking

Koninklijke onderscheidingen voor maatschappelijke verdiensten zijn in Nederland onderverdeeld in verschillende orden. Welke orden dit zijn, leest u op www.lintjes.nl.