Voornaam kind

Heeft u al een naam bedacht voor uw ongeboren of geboren kind? In principe bent u vrij om elke naam te kiezen die u mooi vindt. In sommige gevallen moet de ambtenaar van burgerlijke stand een voornaam weigeren.

Weigering van een voornaam gebeurt als de naam:

  • Ongepast is, bijvoorbeeld omdat het ook een scheldwoord is.
  • Gelijk is aan bestaande geslachtsnamen. Bijvoorbeeld 'Jansen'. Uitzondering: een geslachtsnaam die ook bekend is als voornaam. Bijvoorbeeld 'Roos'.
  • Niet de aard en het karakter van een voornaam hebben. Bijvoorbeeld 'Fietsbel'.
  • Gelijk is aan een adellijke titel of predicaat. Bijvoorbeeld 'Ridder', 'Markies', 'Hertog', 'Prins', 'Jonkheer' of 'Graaf'. Dit geldt ook voor de vrouwelijke varianten.

Onomkeerbaar

Als de geboorteakte eenmaal is opgemaakt, dan kunnen de namen niet meer worden veranderd. Dat kan alleen na een procedure bij de rechtbank.

Kind met buitenlandse nationaliteit

Heeft uw kind een buitenlandse nationaliteit? Dan gelden de regels uit het buitenlands recht. Deze zijn soms strenger. U moet de geboorte van uw kind aanmelden bij het consulaat van het thuisland. Pas dan kan uw kind een paspoort krijgen.

Kind met 2 nationaliteiten

Heeft uw kind 2 nationaliteiten? Dan mag u uw kind Nederlandse voornamen geven. Maar het kan zijn dat het land van de 2e nationaliteit de Nederlandse namen niet accepteert. U wordt daarom geadviseerd eerst contact op te nemen met het consulaat van het thuisland. Dan weet u zeker of de naam van uw keuze geaccepteerd wordt.

Kind met Marokkaanse nationaliteit

Heeft uw kind alleen de Marokkaanse nationaliteit? Of de Marokkaanse nationaliteit met nog een andere nationaliteit? Dan moet u weten dat Marokkaanse autoriteiten geen namen accepteren die niet in de eigen traditie passen. Zoals 'Sander' of 'Saskia'. Marokko hanteert een informele lijst met 'toegestane' en 'niet toegestane' voornamen voor meisjes en jongens. Het Marokkaanse Consulaat gebruikt ook informele namenlijsten.