24 tips voor energiebesparing

24 tips om snel aan de slag te gaan om energie te besparen.

Op de website www.verbeterjehuis.nl ontdekt u wat een zuinig en duurzaam huis u oplevert. U vindt verbeteropties zoals isolatie, duurzame alternatieven voor verwarming, zonnepanelen en meer. De bedragen bij deze tips zijn gebaseerd op de volgende energieprijzen: €1,45 voor 1 kuub (m3) gas en €0,40 voor 1 kilowattuur (kWh) stroom. Deze bedragen zijn door de Rijksoverheid vastgesteld als prijsplafond tot een verbruik van 1200 kuub (m3) gas en 2900 kilowattuur (kWh) stroom. Kijk op uw energiecontract voor uw eigen prijs per m3 en reken uit wat u precies kunt besparen.

1. Verwarm alleen de ruimte waar u bent

Draai de verwarming uit in ruimtes waar u niet bent. Dat bespaart ongeveer €450,- per jaar.

2. Gebruik een radiator ventilator

Met radiator ventilatoren wordt de woonkamer snel lekker warm en kan de temperatuur van de cv-ketel naar 60 graden of lager (zie tip 23). Dat bespaart ongeveer €225,- per jaar.

3. Zet de thermostaat 1 graad lager

19 graden kan vaak warm genoeg zijn. Doe een warme trui aan of gebruik een deken op de bank.

4. Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden

Door de thermostaat ’s nachts lager te zetten bespaart u ongeveer € 180,- per jaar. Zet u de thermostaat al een uur voor het naar bed gaan op 15 graden? Dan bespaart u nog eens € 40,- extra.

5. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is

Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als u dit 4 dagen in de week doet, bespaart u gemiddeld € 180,- per jaar.

6. Douche niet langer dan 5 minuten

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gezin kan € 135,- per jaar besparen. Een leuke douchetimer kan helpen om korter te douchen.

7. Zet apparaten uit en niet op stand-by

Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze helemaal uit. Gebruik hiervoor een stekkerdoos met schakelaar.

8. Gebruik de ventilator in plaats van de airco

Een airco verbruikt 15 keer meer stroom dan een ventilator. Een ventilator is energiezuiniger en dus veel goedkoper in gebruik dan een airco. Dat bespaart ongeveer € 150,- per jaar.

9. Hang de was aan de lijn en gebruik geen droger

Heeft u daar weinig ruimte voor, probeer dan de helft van uw was op te hangen.

10. Plaats een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart ongeveer €60 per jaar. Het vervangen van een regendouche kan wel €90 per jaar besparen.

11. Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren

Doe dit bij verwarmingen tegen een buitenmuur. Per vierkante meter radiatorfolie bespaart u jaarlijks €15,-.

12. Plaats tochtstrips

Plaats tochtstrips in deuren en ramen. Plaats een tochtborstel voor de brievenbus. En vergeet de tochtstrips rondom de kruipruimte niet. Dat bespaart ongeveer €75 per jaar,-.

13. Vervang een oude koelkast of vriezer

Als u er 1 van meer dan tien jaar oud vervangt kan dat € 80,- per jaar besparen. Met een slimme stekker kan u het verbruik van de koelkast meten.

14. Houd uw radiatoren vrij van spullen en stof

Plaats geen meubels tegen de radiatoren en hang er geen gordijnen voor. Stof de radiatoren regelmatig af. Dan kan de radiator beter alle lucht in de ruimte verwarmen. Dat bespaart ongeveer €45 per jaar.

15. Zet de volle wasmachine op lage temperatuur

Was op 20, 30, of 40 graden. Zet de wasmachine op eco-stand. Dat bespaart ongeveer € 40,- per jaar. Voor goede hygiëne moet u soms heter wassen. Vaatdoekjes wast u bijvoorbeeld op 60 graden.

16. Zet de volle vaatwasser op eco-stand

Geen vaatwasser gebruiken bespaart het meest bij kleine hoeveelheden vaat. Gebruikt u deze toch, zet hem dan pas aan als deze helemaal vol staat en zet hem op de eco-stand. Dat bespaart ongeveer € 40,- per jaar.

17. Gebruik ledlampen

Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. De besparing per lamp is € 4,- tot € 16,- per jaar.

18. Zet uw vriezer niet kouder dan -18 graden

Bedenk goed of u een vriezer nodig heeft (wegdoen bespaart al snel € 40,- per jaar). Gebruikt u hem toch, zet hem dan niet kouder dan -18 graden.

19. Kies de juiste vlam en doe de deksel op de pan

Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft. Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder en wordt sneller gaar. Dat bespaart gas.

20, Koel zuinig en ontdooi regelmatig de koelkast

Laat spullen uit de diepvries in uw koelkast ontdooien. Ontdooi de koelkast en vriezer ook regelmatig. Zet beide kasten 10 centimeter van de muur af.

21. Gebruik de waterkoker zuinig

Verwarm niet meer water dan nodig. Maak water ook niet heter dan nodig.

22. Ontlucht radiatoren regelmatig

Als er teveel lucht in de leidingen zit werkt de verwarming niet optimaal. Dit kost extra energie. Vul ook de cv-ketel bij.

23. Stel uw cv-ketel af

Laat de temperatuur van de ketel afhangen van de temperatuur buiten. Ketels staan vaak op 90 graden terwijl 60 graden al prima is. Kijk op www.zetmop60.nl.

24. Ventileer de ruimte waar u bent

Gebruik klepraampjes of ventilatieroosters. Ventileer extra tijdens het koken en douchen. Schone lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid.