Afkoppelen regenwater: de voordelen

De voordelen van afkoppelen regenwater op een rij.

Afkoppelen houdt in dat je het regenwater niet in het riool laat stromen, maar naar oppervlaktewater zoals een sloot of een wadi laat vloeien of in de grond laat wegzakken. Dit laatste heet infiltratie en dit komt in de gemeente Renkum het vaakst voor. Bekijk hier wat het afkoppelen van regenwater voor u kan opleveren.

De voordelen van afkoppelen regenwater zijn:

  • Als gevolg van de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met zware buien. De huidige rioolbuizen zijn niet berekend op deze hoeveelheden water. Als al het regenwater in het riool terecht blijft komen, moet de gemeente op korte termijn veel buizen vervangen. Dit kost miljoenen.
  • Door het regenwater te bewaren in een regenton, kunt u dit water hergebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van de auto. In drogere periodes kunt u daarnaast een buffertje creëren voor de planten in uw tuin.
  • Door het regenwater in de grond weg te laten zakken in plaats van in het riool, is er in droge zomers meer water in de bodem en is de kans op verdroging kleiner.
  • Als er minder water in het riool zit, komt overstort (het overstromen van het riool met bijkomende stank en vuil) en milieuverontreiniging minder snel voor.
  • Als je regenwater in het riool laat stromen, vermeng je schoon met vies water. Vervolgens moet de rioolzuivering dit weer zuiveren. Dit is niet efficiënt. Daar komt bij dat, hoe meer regenwater er in het riool aanwezig is, hoe moeilijker het is om dit water schoon te krijgen: de zuiverende bacteriën in het water hebben dan te weinig voedsel (vuilresten) en een deel zal doodgaan. Als er daarna dan veel vuil is, zijn er te weinig levende bacteriën om te zuiveren. Bij hevige regenval kunnen de bacteriën zelfs de zuivering uitspoelen en dan verdwijnt ook de zuiverende werking van deze organismen.

Inspiratie

Bent u ook benieuwd hoe u kunt afkoppelen in uw tuin? In korte filmpjes laten we het advies zien dat inwoners van ons kregen. Liever een advies op maat? Maak een afspraak met de Afkoppelcoach.