Logo, wapen en vlag

Informatie over het ontwerp en de geschiedenis van het gemeentelogo, het wapen en de vlag.

Logo

Logo gemeente RenkumDe ontwerpster van het gemeentelogo is Marijke Pielage. De gemeente wilde in het nieuwe logo een moderne uitstraling zien met een open karakter, door de ontwerpster te vertalen in een dynamisch en eigenzinnig ontwerp. Marijke Pielage: "De gemeente Renkum bestaat uit zes kernen, Wolfheze, Renkum, Oosterbeek, Heveadorp, Heelsum en Doorwerth. Ik ben in het ontwerp uitgegaan van de ligging van deze zes dorpskernen en zag er een vogelachtige vorm in. Dit idee heb ik uitgewerkt tot wat inmiddels het herkenbare logo van de gemeente Renkum is geworden. Bij de uiteindelijke keuze van dit ontwerp heeft het kunstzinnige karakter ervan (de schilderachtige lijnen) zeker een rol gespeeld. Men herkende het als de inspiratiebron die het landschap van de gemeente Renkum altijd is geweest voor kunstenaars, zoals indertijd ‘de schilders van de Veluwezoom’, maar zeker ook voor hedendaagse beeldend kunstenaars. Omdat ik zelf indertijd in Wolfheze woonde heb ik me laten inspireren door de schoonheid van de natuur om mij heen. Het bos, de rivier, de vogels...het heeft het logo gemaakt tot wat het nu is!" Omdat de gemeente zich kenmerkt door het groene karakter, is voor de kleur groen gekozen. Door het groen zit een tikkeltje blauw, waardoor water en groen een eenheid uitdrukken.

 

Gemeentewapen

GemeentewapenHet wapen van de gemeente Renkum is op 1 mei 1923 vastgesteld na de samenvoeging van de gemeenten Renkum en Doorwerth. Het wapen, opgedeeld in vier kwartieren, heeft de volgende betekenis.


 

  • Eerste kwartier (links boven). In keel (rood) staat een steigerend zilveren paard. Deze verbeeldt het ros van de Saksen, die vroeger in deze streek woonden.
  • Tweede kwartier (rechts boven). In azuur (blauw) een gekroonde dubbelstaartige leeuw van goud, tong en nagels in keel (rood). Dit geeft aan dat de Gelderse hertogen hier vroeger bezittingen hadden.
  • Derde kwartier (links onder). In azuur (blauw) een dwarsbalk en zes liggende gouden blokjes. Dit was het wapen van de voormalige heerlijkheid Doorwerth.
  • Vierde kwartier (rechts onder). In goud een schuine balk van keel (rood). Dit was het wapen van de heren Van Baer, die tijdens de Middeleeuwen in Oosterbeek uitgestrekte bezittingen hadden.

Het schild wordt gedekt door een kroon. Deze geeft aan dat Renkum de zetel van een gravengeslacht was.

De vlag

GemeentevlagDe vlag van de gemeente Renkum bestaat uit vier gelijke horizontale banen in de kleuren rood, wit, geel en blauw. Dezelfde kleuren als in het gemeentewapen.