Kunstenaarskolonie

Het fantastische landschap van onze gemeente was decennia lang een bron van inspiratie voor een groot aantal kunstenaars. Tegenwoordig raken hedendaagse kunstenaars nog steeds geïnspireerd om hier hun beeldende kunst uit te oefenen.

Oosterbeek is, samen met Renkum en Wolfheze, de oudste schilderskolonie in Nederland. De Oosterbeekse school en Pictura Veluvensis hebben een belangrijke rol gespeeld binnen het kunstenaarsklimaat van de gemeente Renkum.

Oosterbeekse school

Kunstenaars gingen voor het eerst buiten werken en gingen de landschappen schilderen zoals ze werkelijk waren. De schilders zochten de sfeer van een kunstenaarsdorp in een uitdagende natuur, maar ook de intimiteit van kroegen en logementen waar zij elkaar opzochten en hun werk bespraken. Johannes Warnardus Bilders (1811-1890) was een van de 'founding fathers'.

Pictura Veluvensis

Op 1 mei 1902 wordt in Renkum de kunstvereniging Pictura Veluvensis opgericht. Onder de oprichters Théophile de Bock en M. Logeman, die een jaar eerder de Renkumse VVV mee hadden gesticht. De kunstvereniging wilde de belangstelling voor de kunst bevorderen en de samenwerking van de in Renkum en Heelsum wonende kunstenaars stimuleren. Schilderijen van de Oosterbeekse school en Pictura Veluvensis zijn te zien in het Museum Veluwezoom

EuroArt

De gemeente Renkum maakt deel uit van de Europese organisatie van kunstenaarsdorpen EuroArt.