Registreren toeristische verhuur

Als u (een deel van) uw woning verhuurt aan toeristen, bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht om de woning te registreren. Dit geldt voor particuliere vakantieverhuur, bed-and-breakfasts en woningen waarbij de eigenaar en huurder(s) niet op het adres staan ingeschreven. De registratieplicht geldt niet voor toeristische verhuur vanuit een gebouw dat geen woning is (zoals een hotel, pension of vakantiewoning op een vakantiepark).

Aanvragen registratienummer

U vraagt het registratienummer snel en eenvoudig online aan via het landelijke Registratiesysteem Toeristische Verhuur. U logt in met DigiD, eHerkenning of eIDAS. 

Aanvragen registratienummer

Registreren is gratis en u doet u 1 keer. Het nummer krijgt u meteen per e-mail.

Gebruik van het registratienummer

U gebruikt uw registratienummer in de advertentie(s) voor de woonruimte die u verhuurt aan toeristen. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete. 

Waarom gelden deze regels?

Wij willen een eerlijk speelveld voor toeristische verhuur van woonruimte. Met deze registratieplicht komen alle verhuurders binnen onze gemeente in beeld. Naast onze verplichting om toeristenbelasting te heffen, gaan we in gesprek met de gastheren en -vrouwen in onze gemeente. 

Een woning toeristisch verhuren mag alleen onder bepaalde voorwaarden. Sinds 1 januari 2024 geldt de Huisvestingsverordening Gemeente Renkum 2024. Daarin staat de registratieplicht.