Leven met de wolf

Sinds een aantal jaar zijn er weer wolven gevestigd in Nederland. Ook in onze gemeente hebben we met de wolf te maken. We zijn aan het leren om samen te leven met de wolf. Dit is nodig, want de wolf is wettelijk beschermd.

De wolf zorgt voor een rijkere natuur met meer biodiversiteit in zijn leefgebieden. De kadavers die hij achterlaat worden door allerlei aaseters goed gebruikt. Denk aan verschillende insecten, maar ook bijvoorbeeld de raaf en de vos. Ook blijven herten (prooidieren van de wolf) op hun hoede en daarom niet lang op dezelfde plek. Hierdoor grazen ze minder op dezelfde plek en kunnen planten zich ontwikkelen. De wolf is dus goed voor biodiversiteit.

Beschermen van dieren

Dieren die door de mens worden gehouden, zoals schapen, kunnen beschermd worden tegen de wolf. Op de website van BIJ12 staat meer informatie over de preventieve maatregelen die u kunt nemen. De subsidiemogelijkheden en het beleid over de wolf liggen bij de provincies en zijn vastgelegd in het interprovinciaal wolvenplan. Kijk hiervoor op de website van de provincie Gelderland.

Wolven en mensen

De wolf is heel schuw en voorzichtig. Hij ziet de mens niet als prooi. Komt u een wolf tegen? Volg dan de volgende adviezen op:

  • respecteer de wolf;
  • benader de wolf niet, maar neem langzaam afstand;
  • voer de wolf niet;
  • als de wolf te dichtbij komt: luid spreken en gebaren maken;
  • als u een hond bij zich heeft: lijn de hond aan en zet de hond als het kan tussen uw benen.

Ook vragen we u de wolf te melden bij Wolven in Nederland. Dit is een samenwerkingsverband en platform voor actuele en objectieve informatie over de wolf in Nederland.

Wolven en honden

De hele gemeente wordt door de provincie als leefgebied van de wolf gezien. Wolven komen over het algemeen niet in de buurt van honden zolang er mensen bij zijn, maar let op: honden zijn in ogen van de wolf indringers. Hierom is het belangrijk dat honden op de paden, onder toezicht en onder appel blijven – ook in de losloopgebieden. Dit staat in onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Overige informatie

  • De pagina van de provincie over de wolf, over het leefgebied, de subsidiemogelijkheden en het beleid.
  • De pagina van BIJ12, over preventieve maatregelen en verdere beleidsuitvoering.
  • Wolven In Nederland is een samenwerkingsverband tussen onder andere natuurorganisaties, belangengroepen, zoogdierenvereniging en jagersvereniging. Ze streven naar conflictarm samenleven met de wolf. Lees hier ook meer over de wolf zelf, zoals hoe het in de rest van Europa zit en hoe de wolf leeft.