Nieuwsbrief voor ondernemers, november 2021 nr 2

We hadden gehoopt op de dag van de ondernemer, terug te kunnen kijken op een zeer bewogen anderhalf jaar en het glas te heffen op de nieuwe energie die sinds de zomer duidelijk voelbaar en hoorbaar was onder onze ondernemers. Tijdens bedrijfsbezoeken hebben we wederom mogen ervaren hoe creatief ondernemers zijn en hoe zij steeds weer de schouders eronder zetten. Wat zijn we trots op onze ondernemers!

Helaas neemt het aantal besmettingen enorm toe en wordt er wederom extra inzet gevraagd van ondernemers. De nieuwe maatregelen hebben we voor u op een rijtje gezet. We hopen uiteraard dat het van korte duur zal zijn en we met minder beperkingen de feestdagen tegemoet gaan. Tevens hopen we u volgend jaar weer live te  ontmoeten en de hand te kunnen schudden op de Dag van de Ondernemer.

In deze nieuwsbrief starten we met een nieuwe rubriek waarin een lokale ondernemer zich aan u voorstelt en daarna het stokje overdraagt aan een ondernemer uit een ander dorp. In de volgende nieuwsbrief zal ook onze nieuwe accountmanager bedrijven, die per 1 januari  2022 start, zich aan u voorstellen. Heeft u vragen of ideeën? Laat het ons weten!
 
Namens de gemeente Renkum wensen wij u veel sterkte, gezondheid en een goede voortzetting van uw onderneming.
 
Agnes Schaap, burgemeester
Mark Sandmann, wethouder Economsiche zaken
Leonie Rolink,  wethouder Recreatie en toerisme
Sandra en David, team Economsiche zaken en Recreatie en toerisme

Dag van de Ondernemer

Op de dag van de ondernemer wordt in heel Nederland de ondernemer in het zonnetje gezet. Tot 2020 konden we elkaar op deze dag ontmoeten op een bijeenkomst bij een plaatselijke ondernemer. Dit jaar wilden we als economisch platform via deze nieuwsbrief een toost uitbrengen op onze ondernemers en op nieuwe energie. We hebben de champagnefles helaas nog even dicht moeten laten, maar hopen snel de kurk te ontpoppen. Namens het economisch platform wensen wij u een mooie dag!

Coronamaatregelen

Vanaf november 2021 zijn er weer nieuwe coronamaatregelen van kracht. Er is een dringend thuiswerkadvies, de 1,5 meter afstand is weer terug, thuisbezoek wordt beperkt en mondkapjes zijn op veel plaatsen verplicht. Er wordt ook op meer plaatsen verplicht gewerkt met coronatoegangsbewijzen. Daarnaast zijn er verplichte sluitingstijden voor de horeca, winkels en dienstverleners. Deze maatregelen gelden in elk geval tot 4 december 2021. Op 3 december 2021 is een nieuwe persconferentie.
 
Voor meer informatie verwijzen we u naar informatie op de website van de Rijksoverheid:  

Heeft u vragen? Neem contact met ons op via e-mail coronamaatregelen@renkum.nl of bel (026) 33 48 111. Wij geven zo snel mogelijk antwoord op uw vraag.

Steun voor ondernemers en bedrijven

Steun voor ondernemers

U kunt als ondernemer te maken krijgen met minder inkomsten waardoor u op of onder bijstandsniveau komt. Is dit bij u het geval dan kunt u een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz). In verband met de overgang van de Tozo naar de Bbz is door het kabinet gekozen voor een vereenvoudigde uitvoering van de Bbz. Omdat hiervoor is gekozen, ligt het niet voor de hand dat het kabinet de Tozo opnieuw in werking laat treden. Als hierin verandering komt dan wordt hier uiteraard aandacht aan besteed. Wilt u meer informatie over: 

  • het aanvragen van Bbz,
  • hulp bij betalingsachterstanden die oplopen,
  • de mogelijkheden tot om- of bijscholing of
  • gesprekken met een bedrijfscoach om te praten over uw bedrijf?

Bel met het Sociaal Team via (026) 33 48 111.

Steun voor bedrijven

Er komt ook financiële steun voor bedrijven die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet vervangt de eerder aangekondigde regeling Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het doel is getroffen ondernemers te ondersteunen met het betalen van hun vaste bedrijfskosten in het vierde kwartaal van 2021. Er komt ook aanvullende steun voor evenementen die door het aangekondigde verbod niet kunnen doorgaan. Daarnaast komt er steun voor de landbouwsector, de culturele sector en de sportsector.

Waar kunt u terecht met vragen over deze steun voor bedrijven?

De meest actuele informatie over het steun- en herstelpakket corona vindt u op de website van de Rijksoverheid of op de website van de Kamer van Koophandel. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117.

Ondernemerscoaches

Bent u als ondernemer geraakt door de coronacrisis en kunt u extra advies gebruiken? Dan staan de ondernemerscoaches nog steeds voor u klaar. Een adviesgesprek voor ondernemers in onze gemeente is gratis. Meer informatie hierover vindt u op op de website van Renkum Onderneemt.

Openingstijden voor aanbieders van levensmiddelen tijdelijk verruimd

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om aanbieders van levensmiddelen, voor de duur van de Wet Tijdelijke Maatregelen Covid-19, de mogelijkheid te bieden hun openingstijden te verruimen. In 2020 is is deze mogelijkheid ook aangeboden. Hiermee zijn er meer mogelijkheden voor spreiding van winkelbezoekers.

Dit houdt in dat aanbieders van levensmiddelen tijdelijk de mogelijkheid hebben om op zondagen vanaf 8.00 uur open te zijn (in plaats van 12.00 uur) en daarnaast iedere feestdag (waaronder in elk geval 1e en 2e kerstdag 2021) gelijk te stellen aan zondagen.

Hoge Nood stickers

Voor veel ondernemers is het vanzelfsprekend dat iemand gebruik mag maken van het toilet, maar de drempel om te vragen is voor inwoners en bezoekers vaak hoog. Met de Hoge Nood sticker hopen we deze drempel te verlagen en nog meer uit te stralen dat we een gastvrije gemeente zijn. Vorige week hebben we de eerste stickers uitgedeeld aan deelnemende ondernemers. We hebben via verschillende kanalen ontzettend veel enthousiaste reacties hierop ontvangen.

Wilt u ook meedoen? Stuur ons een mail naar bedrijven@renkum.nl. U kunt de sticker ook gratis afhalen bij de receptie in het gemeentehuis. Ook kunt u zich als deelnemer aanmelden bij de HogeNood app.

Toeristenbelasting 2022

De gemeenteraad heeft de begroting voor 2022 vastgesteld en daarmee ook de tarieven toeristenbelasting. Vanaf 2022 gelden de volgende tarieven: 

  • Tarief per persoon per nacht: € 2,20
  • Tarief per persoon per nacht in een eigen verblijfsmiddel: € 1,20

Ondernemer aan het woord

  • Naam: Aniek Mulder
  • Leeftijd: 35 jaar
  • Onderneming: Label 8, Dorpsstraat 37 Renkum
  • Leeftijd onderneming: 11 jaar

Om bij het begin te beginnen

11 jaar geleden online gestart met Lingerie at home, de collectie bestond destijds alleen uit lingerie en wat herenondermode. Ongeveer 2 jaar later een Pop-up store in de kelder bij "Mijke" (destijds aan de Weverstraat in Oosterbeek) gehad, hier was de collectie al uitgebreid met badmode. Door deze Pop-up store was mijn interesse in een fysieke winkel gewekt en vonden we een geschikte locatie in Elst. Hier heb ik een jaartje gedraaid en nachtmode bijgevoegd. Vervolgens ben ik nu bijna 7 jaar geleden, in mijn 'eigen dorp' Renkum terecht gekomen.

In 2018 heb ik wat fashionitems in de winkel verkocht en dat heb ik steeds verder uitgebreid, Lingerie at home werd Label 8 en op 1 april 2020 zijn we weer verhuisd. Middenin de eerste coronagolf opende ik de nieuwe winkel aan de Dorpsstraat. En daar heb ik nog geen seconde spijt van! De focus is in de loop der jaren van alleen webshop naar voornamelijk winkel verplaatst. Via Facebook en Instagram probeer ik online zichtbaar te blijven. Ongeveer 1 keer in de 2 dagen laat ik iets van me horen. Een mooi verlengstuk van de fysieke winkel.

Waarom op deze locatie?

Destijds heb ik de keus gemaakt om naar Renkum te komen om een goede balans tussen werk en privé te behouden. Renkum is natuurlijk makkelijk te bereiken vanuit omliggende dorpen en je kan gratis parkeren. Het fijne aan de locatie aan de Dorpsstraat is dat ik goed vindbaar ben, ook voor de spontane inloop. Dat zie ik ook doordat ik geregeld klanten uit Oosterbeek, Bennekom en Heteren ontvang. En wat ook een mooie bijkomstigheid is, is het toerisme. Sinds ik in Dorpsstraat zit, heb ik pas in de gaten hoeveel mensen hier in de omgeving komen voor vakantie/recreatie.

Aantal medewerkers

2. Ik probeer zo veel mogelijk zelf te doen, maar met een dochter van 6 lukt dat niet altijd. Gelukkig vindt mijn moeder het leuk om te helpen in de winkel. Behalve dat het heel erg fijn is om samen te werken met iemand die je 100% vertrouwt en door en door kent, ook nog eens heel gezellig! Wat ook leuk is om te zien, is dat sommige mensen speciaal voor haar of mij komen.

Assortiment

Lingerie en badmode waarbij het grootste gedeelte van de collectie in cupmaat D-E-F-G zit. Dan hebben we nog een stukje nachtmode, en herenondermode. En natuurlijk de Fashion en accessoires. Ik zeg meestal dat een dame bij mij van top tot enkel in het nieuw de deur uit zou kunnen lopen.

Waarin onderscheid ik me?

Service en een lach (ook achter het mondkapje) is bij ons het allerbelangrijkste, men moet zich veilig voelen want je staat letterlijk (bijna) naakt in het pashokje. Vooraf zien mensen er vaak tegenop om te gaan passen, maar uiteindelijk blijkt het toch vaak mee te vallen. Wat ik geregeld hoor is dat men het bijzonder vindt dat ze bij ons keus hebben, ook bijvoorbeeld in maat 85F. En dat vind ik een mooi compliment, dat is precies wat ik wil! Wij hebben een aantal merken die niet op elke hoek van de straat liggen en dat werkt altijd verrassend!

Waar maak ik me zorgen over? 

De oplopende coronacijfers en de maatregelen die daarbij gaan horen. De sluiting zoals we die afgelopen jaar hebben gehad, hoop ik niet meer terug te zien.

Wat is mijn ideaalbeeld voor Label 8 over 10 jaar?

Dan weten mijn vaste klanten mij nog steeds te vinden en hebben zij dit verder verteld aan zussen/vriendinnen/collega's. En hoewel ik nu niet heel actief bezig ben voor de webshop, hoop ik die, door te gaan automatiseren, weer goed draaiend te hebben.

Waar ben je jaloers op bij andere ondernemers? 

Ik ben heel jaloers op ondernemers die heel goed kunnen plannen en heel geordend te werk gaan, ik ben zelf best chaotisch. En ook op ondernemers die alles geautomatiseerd hebben. Door al die coronatoestanden ben ik erg voorzichtig qua uitgaven en durf ik die investering nog niet te doen.

Ik geef het stokje graag door aan:

Iris, New Fysic in Oosterbeek.