Nieuwsbrief voor ondernemers, maart 2021

Mijn naam is Mark Sandmann, ‘jullie’ nieuwe wethouder. Een nieuw gezicht, een vertrouwde functie. Ik mag in deze bijzondere en – laten we eerlijk zijn – voor velen van jullie zware tijd het stokje overnemen van mijn voorganger.

Apeldoorn en groen

Hiervoor was ik wethouder in mijn woonplaats Apeldoorn, aan de overkant van de Veluwe. Tijdens mijn rondje door Renkum merkte ik al dat de Veluwe hier ook een grote rol speelt in het gemeenteleven. Dat is ook wat mij aantrekt in deze gemeente en de reden dat ik me hier al zo snel thuis voel.

Portefeuille

Ik heb in Apeldoorn ook Economische Zaken in mijn portefeuille gehad. Ik zette me daar in voor een sterk MKB. Met plezier pak ik dat nu dus in Renkum op. Naast EZ beheer ik ook de portefeuille Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Grond.

Corona: regels en kansen

Veel van jullie hebben vragen aan de gemeente over de mogelijkheden binnen en buiten de geldende coronaregels. Helaas zult u begrijpen dat wij als gemeente niet af kunnen wijken van de landelijke regels. Tegelijk staan we wel open voor kansen: waar hebben wij als gemeente nog niet aan gedacht? Wat kan er wel? Daarover ga en blijf ik de komende tijd graag met u in gesprek. Stuur uw vragen, opmerkingen en ideeën naar bedrijven@renkum.nl.
 
Mark Sandmann
Wethouder Economische zaken

Burgemeester, Agnes Schaap
Wethouder Leonie Rolink 
Team economische zaken, Sandra, David, Robin

In gesprek

Afgelopen dinsdag ging Mark op bezoek bij koffie- en theespeciaalzaak Beleef in Renkum. Hij sprak met de eigenaar over onder andere de gevolgen van de coronacrisis voor de zaak. De winkel mocht dan wel openblijven, de succesvolle horeca en fysieke workshops moesten stoppen. Ook personeel kreeg te horen dat er minder of geen werk was. Mark sprak zijn bewondering uit voor hoe, ondanks corona, de ondernemersgeest zichtbaar creatief blijft en kansen blijft zien – en voor de heerlijke paaschocolade.

Maakt u gebruik van de TOZO-regeling?

We helpen u graag bij een heroriëntatie op uw onderneming. Wij kunnen een 100% vergoeding geven voor een verkort coaching traject met als doel weer onafhankelijk te worden van een uitkering. Dat kan een advies zijn aan u als ondernemer: hoe u de werkzaamheden binnen de onderneming kunt aanpassen, uitbreiden of wijzigen met als doel om meer inkomsten te verdienen. We kunnen ook helpen bij het inzetten van scholingstrajecten of een heroriëntatie op (tijdelijk) werk in loondienst. Gebruik deze tijd om u goed te laten adviseren en er beter uit te komen! Kijk op renkumonderneemt.nl/ondernemers-coache of stuur een mailtje naar info@renkumonderneemt.nl.

Verruiming terrassen en andere ideeën

Als gemeente zijn wij continue op zoek naar manieren waarop wij u als ondernemer kunnen ondersteunen tijdens de landelijke corona maatregelen. Afgelopen jaar hebben wij de horeca meer terrasruimte verleend door middel van tijdelijke vergunningen. Deze vergunningen staan nu ook klaar, zodat de horeca bij verdere versoepelingen hier weer gebruik van kan maken. Misschien heeft u meer ideeën hoe wij ondernemers beter kunnen ondersteunen. Stuur dan een mail naar bedrijven@renkum.nl.

Uitstel OZB en rioolheffing

Vanwege de landelijke coronamaatregelen krijgen steeds meer ondernemers het financieel lastig. Als gemeente willen wij u daarmee helpen. Recent heeft u uw aanslag voor de OZB en de rioolheffing voor 2021 ontvangen. U kunt hier uitstel van betaling voor aanvragen voor 6 maanden. Dat betekent dat u uw belasting pas hoeft te betalen vanaf 1 september 2021. Aanvullend kunt u een betalingsregeling aanvragen. U betaalt dan vanaf september uw belasting in 6 termijnen van 1 maand.
 
Hoe gaat dit in zijn werk? Als u inlogt in uw belastingomgeving vindt u een button waarmee u de verlenging kunt aanvragen. Als u daarop klikt kunt u met behulp van uw KvK nummer het uitstel en de betalingsregeling aanvragen

Toeristenbelasting

Binnenkort start het nieuwe toeristische seizoen. We hopen dat er snel een versoepeling van de maatregelen mogelijk is en we een mooi toeristisch jaar tegemoet gaan waarbij we vele gasten mogen verwelkomen. Voor toeristische ondernemers geldt dat u in september 2021 de aanslag ontvangt voor de toeristenbelasting die uw gasten in 2020 hebben betaald.

Eind vorig jaar hebben we de toeristische ondernemers een brief gestuurd over de verandering van de indeling in tarieven m.b.t. de toeristenbelasting, zodat u dit kunt communiceren met uw gasten. Waarschijnlijk ten overvloede, maar hieronder vermelden we u nogmaals de indeling en tarieven om te voorkomen dat uw gasten een lager tarief betalen en u als ondernemer mogelijk extra kosten moet maken.

Vanaf 2021 gelden de volgende indelingen en tarieven: 

  • Tarief per persoon per nacht voor toeristen die verblijven in een gehuurde accommodatie (hotel, B&B, stacaravan, chalet, e.d.)  € 2,15
  • Tarief per persoon per nacht voor toeristen die verblijven in hun eigen verblijfsmiddel (camper, caravan, tent e.d.) € 1,20

Winkeltijden

Vanwege versoepelingen van de coronamaatregelen vragen sommige ondernemers of zij langer of vaker open mogen. In de gemeente Renkum zijn de volgende winkeltijden van toepassing:

  • Maandag tot zaterdag: van 6.00 tot 22.00 uur
  • Zondag: van 12.00 tot 22.00 uur

Let op: Vanwege de geldende avondklok kan een winkel momenteel niet na 21. 00 uur geopend zijn.

Dienstverleners die ook goederen verkopen, zoals kappers, worden ook aangemerkt als winkel. Deze openingstijden gelden dus ook voor hen.

KoopLokaal: cadeaubon

Komende tijd wordt er weer aandacht gegeven aan de actie "Wees loyaal koop lokaal”, onder andere met flyers en op social media. Dit is een actie vanuit Renkum Onderneemt, een initiatief van de verschillende ondernemersverenigingen in de gemeente.  

Met deze actie willen we door het verkopen van cadeaubonnen de lokale ondernemer steunen. Wil u als bedrijf uw personeel verrassen met een lokaal cadeau als waardering voor hun extra inzet? Heeft u juist extra omzet behaald tijdens Corona en wil u lokale winkeliers steunen die het moeilijk hebben? Neem dan contact op met RenkumOnderneemt, dan maken zij samen met u een leuke cadeaubon die besteed kan worden bij de aangesloten winkels. Voor meer informatie, kijk op renkumonderneemt.nl/cadeaubon
 
Staat uw bedrijf al op de website, controleer dan of de tekst bij uw bedrijf nog juist is. Wijzigingen kan u doorgeven via info@renkumonderneemt.nl. Staat uw bedrijf er nog niet bij? Dat kan op de pagina eenvoudig via de knop “Aanmelden als bedrijf”

MKB Deal digitalisering

In februari 2021 is er gestart met de voucherregeling van de MKB-deal Sm@rt Together in de regio Arnhem-Nijmegen. Ondernemers die voor het behouden en/of vergroten van hun omzet of marktbereik willen digitaliseren, kunnen gebruik maken van deze regeling. Er zijn vouchers beschikbaar van maximaal € 2.500,-, met een eigen inbreng van 50% op het netto bedrag.
 
Waar kunt u dit bedrag voor inzetten? Dat kan voor veel verschillende activiteiten, bijvoorbeeld het opzetten van een webshop, een koppeling van een webshop met voorraadmanagement, datamanagement, een app of VR-toepassingen opzetten.
 
Kijk voor de meer informatie op www.smarttogether-arnhemnijmegen.nl. Wees er snel bij, de vouchers zijn beschikbaar zo lang de voorraad strekt!