Nieuwsbrief voor ondernemers, april 2021

Nieuwsbrief voor ondernemers in gemeente Renkum met informatie over hulp en steun in coronatijd, KoopLokaal, Tozo en TONK, MKB Deal digitalisering en cybersecurity.

Beste ondernemers,

We krijgen via individuele ondernemers, maar ook in gesprekken met de ondernemersverenigingen, steeds meer signalen dat ondernemers het moeilijk hebben. De lockdown heeft lang aangehouden, en is voor bijvoorbeeld de horeca nog steeds van kracht. Ook bezoek op afspraak beperkt het aantal klanten en inkomsten welke u als ondernemer normaal zou hebben in deze tijd. Dit raakt niet alleen uw bedrijf, maar heeft ook effect op uw gezin en mogelijk uw werknemers. 
 
We zijn daarom continue op zoek hoe wij ondernemers het beste kunnen ondersteunen. De belangrijkste manier waarop we dat doen is door de samenwerking aan te gaan. Niet alleen binnen de gemeente, maar ook juist met partijen daarbuiten. In de Rijn en Veluwe van deze week geven we een beeld van de partijen met wie wij samenwerken, en die u op verschillende manieren kunnen ondersteunen. Ook hebben we samen met de ondernemersverenigingen de actie “Wees loyaal, koop lokaal” weer opnieuw onder de aandacht gebracht bij onze inwoners. Op deze manier willen wij mensen stimuleren om hun producten bij u te kopen in plaats van via een internetbestelling. Ook de verruimde terrasvergunningen liggen weer klaar, zodat de horeca hier weer net als vorig jaar gebruik van kan maken als zij weer open mogen. Neem vooral contact op als u meer ideeën heeft over hoe wij u kunnen ondersteunen.
 
Gelukkig horen we via de media steeds vaker hoopvol nieuws over de crisis. We hopen samen met u dat de maatregelen snel versoepeld zullen worden!

Burgemeester, Agnes Schaap
Wethouders Mark Sandmann en Leonie Rolink 
Team economische zaken, Sandra, David, Robin

Samenwerking - Rijn & Veluwe

Bent u als ondernemer getroffen door de coronacrisis? Heeft u financiële problemen en lukt het je niet om deze zelf op te lossen? Of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van overheidsregelingen? 
In ons gemeentenieuws in Rijn en Veluwe van deze week hebben wij alle maatregelen en loketten op een rij gezet die u als ondernemer kunnen ondersteunen in deze lastige tijd. U hoeft het niet alleen te doen. Er zijn organisaties en mensen die met u mee kunnen én willen denken. Dus wacht niet te lang met het vragen van advies of hulp.

Kijk voor onze special op rijnenveluwe.nl/reader/73221#p=8

KoopLokaal: cadeaubon

Deze week is de actie "Wees loyaal koop lokaal” weer volop onder de aandacht gebracht, onder andere met flyers, social media en in de plaatselijke krant. Dit is een actie vanuit Renkum Onderneemt, een initiatief van de verschillende ondernemersverenigingen in de gemeente.  

Met deze actie willen we door het verkopen van cadeaubonnen de lokale ondernemer steunen. Wil u als bedrijf uw personeel verrassen met een lokaal cadeau als waardering voor hun extra inzet? Heeft u juist extra omzet behaald tijdens Corona en wil u lokale winkeliers steunen die het moeilijk hebben? Neem dan contact op met RenkumOnderneemt, dan maken zij samen met u een leuke cadeaubon die besteed kan worden bij de aangesloten winkels.

Kijk voor meer informatie op renkumonderneemt.nl/cadeaubon

Covid-19 Regelingen

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Is door de coronacrisis uw inkomen gedaald? Kunt u door de coronamaatregelen noodzakelijke woonkosten, zoals huur, hypotheek, gas, water en elektriciteit, niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien ondersteunen.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor de TONK als u door de coronacrisis

  • een inkomensterugval heeft van minimaal 30% (ten opzichte van januari 2020) én
  • ten minste 40% van uw huidige inkomen besteedt aan woonlasten. Uw vermogen wordt niet getoetst.

Bedrag

De TONK is een eenmalig bedrag. Bent u alleenstaand? Dan is de hoogte van de TONK €1.000,-. Bent u een alleenstaande ouder of heeft u een partner waarmee u samen een huishouden vormt? Dan is de hoogte van TONK €1.250,-. Deze bijdrage is door u vrij te besteden.

Aanvragen 

De TONK regeling is op 15 april 2021 in werking getreden. U kunt de TONK online aanvragen via www.renkum.nl/tonk.

Tozo 4

Misschien zijn de gevolgen van de coronacrisis voor u nog niet voorbij. Daarom kunt u (nogmaals) langer gebruikmaken van de aanvullende Tozo-uitkering voor levensonderhoud. Alle voorwaarden die golden voor Tozo 3 gelden ook voor Tozo 4.

Wat?

De Tozo regeling is een tijdelijke uitkering voor het levensonderhoud (max € 1.500,- per maand) en/of een rentedragende lening van maximaal € 10.157,-. De hoogte van de uitkering en de lening is afhankelijk van uw financiële situatie. Wij doen geen onderzoek naar de levensvatbaarheid van uw bedrijf of naar uw vermogen. 

Wanneer gaat Tozo 4 in?

Tozo 4 gaat in op 1 april 2021. Ontving u een Tozo 3-uitkering? Dan is het mogelijk om de Tozo 4-uitkering vanaf 1 april 2021 te ontvangen. U moet dan wel een nieuwe aanvraag indienen. Ook als u geen Tozo 3- uitkering ontving kunt u de Tozo-4 uitkering aanvragen. U kunt de Tozo 4-uitkering ook later laten ingaan of aanvragen voor een kortere periode.

Tozo 4 aanvragen

Op www.renkum.nl/tozo vindt u de aanvraagformulieren.

MKB Deal digitalisering

In februari 2021 is er gestart met de voucherregeling van de MKB-deal Sm@rt Together in de regio Arnhem-Nijmegen. Ondernemers die voor het behouden en/of vergroten van hun omzet of marktbereik willen digitaliseren, kunnen gebruik maken van deze regeling. Er zijn vouchers beschikbaar van maximaal €2500,-, met een eigen inbreng van 50% op het netto bedrag.

Waar kunt u dit bedrag voor inzetten? Dat kan voor veel verschillende activiteiten, bijvoorbeeld het opzetten van een webshop, een koppeling van een webshop met voorraadmanagement, datamanagement, een app of VR-toepassingen opzetten.
 
Kijk voor de meer informatie op www.smarttogether-arnhemnijmegen.nl. Wees er snel bij, er zijn nog maar enkele vouchers beschikbaar! 

Cybersecurity: malware op je USB-stick?

Hackers kunnen malware opslaan op USB-devices. Deze malware installeert zich als u of uw medewerkers het besmette USB-device aan het netwerk koppelt door deze in de computer te steken. De malware bestaat bijvoorbeeld uit gijzelsoftware, software die er voor zorgt dat toetsaanslagen geregistreerd worden (handig om wachtwoorden te achterhalen), of het aanpassen van bestanden.

Zodra een usb-stick, een smartphone of ander apparaat dat via een computer aan het netwerk gekoppeld wordt kan de malware zich verspreiden. Het filmpje 'Companies like yours1' laat zien hoe dit kan gaan en wat het effect is.

Wat is dan wel veilig? 

  • Koppel een onbekende (gevonden of gekregen) USB-stick, telefoon, usb-lampje etc. niet aan een computer. Ook niet als er ‘vertrouwelijk’ op staat.
  • Koppel je eigen USB-devices niet aan onbekende computers

Veilge link?

Twijfel je of een link te vertrouwen is? Heel goed! Wantrouw iedere link in eerste instantie, totdat u veiligheidschecks heeft gedaan. Checks: 

  • Is de mail afkomstig van een bekende afzender?
  • Staan er veel spelfouten in de mail?
  • Scrol over de link, is het een bekend webadres?

Wordt u achterdochtig? Open de link dan niet!

Accountmanager Bedrijven

Wilt u rechtstreeks contact met onze Accountmanager Bedrijven, Robin van Leeuwen? Stuur dan een mail naar bedrijven@renkum.nl of bel (06) 23 65 42 25.