Contact met het Sociaal Team

Als u extra ondersteuning nodig heeft kunt u terecht bij het Sociaal Team. Omdat iedere situatie uniek is en om een persoonlijke benadering vraagt, gaan we met u in gesprek. Medewerkers van het Sociaal Team bespreken met u wat uw eigen mogelijkheden zijn en welke oplossingen het beste bij u passen.

Uw vraag kan bijvoorbeeld gaan over:

  • werk, inkomen of schulden
  • moeite met traplopen, autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer
  • andere mensen ontmoeten
  • structuur geven aan uw dag
  • uw huis schoon en opgeruimd houden
  • opvoeding, leerplicht of leerlingenvervoer
  • jeugdhulp
  • begeleiding.

Een oplossing op maat

Voordat u in gesprek gaat, kunt u alvast nadenken over uw zorgvraag: waar heeft u moeite mee? Wat zijn de dingen die u nodig heeft? Hoe kunt u dit zelf oplossen? Zijn er mensen in uw omgeving die u kunnen helpen? In een gesprek brengen wij uw situatie in kaart en kijken we samen naar een oplossing voor u.

De medewerkers van het Sociaal Team weten goed de weg in de gemeente als het gaat om zorg, voorzieningen, welzijn en wonen. Zij geven u informatie over het hulpaanbod, de instellingen en de organisaties op het gebied van zorg en welzijn en de wijze waarop u van die zorg of ondersteuning gebruik kunt maken. Zij adviseren u ook over de mogelijkheden die er zijn in uw situatie en welk hulpaanbod het beste aansluit bij uw vraag.

Uiteindelijk levert het gesprek voor u een oplossing op maat op. Het pakket aan oplossingen kan dus voor iedereen verschillend zijn.

Afspraak maken

Afspraak maken met Sociaal Team

Eigen bijdrage

Wet maatschappelijke ondersteuning

Vanaf 1 januari 2020 is de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gewijzigd. We kijken niet meer naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de Wmo. Iedereen betaalt maximaal € 19,00 per 4 weken.

Bent u getrouwd of heeft u een partner? En is minimaal 1 van u nog geen 66 jaar en 4 maanden (AOW-leeftijd)? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo.

Ondersteuning op maat

U betaalt een eigen bijdrage voor ondersteuning op maat, zoals bijvoorbeeld ondersteuning thuis, begeleiding, beschermd wonen in uw thuissituatie, voor een scootmobiel en voor zorg die u zelf betaalt met een persoonsgebonden budget (pgb). Ook woningaanpassingen zoals bijvoorbeeld een traplift vallen onder de eigen bijdrage.

Vervoer

U betaalt geen eigen bijdrage aan het CAK als u een rolstoel vanuit de Wmo heeft gekregen of voor vervoer met Avan. Voor vervoer met Avan krijgt u korting op uw ritprijs en rekent u direct af met de chauffeur.

Beschermd wonen

De berekening van de eigen bijdrage voor beschermd wonen voor zorg in een instelling blijft hetzelfde. Hier wordt dus wel rekening gehouden met uw inkomen, uw vermogen, uw leeftijd en uw huishouden.

Privacy

De persoonsgegevens van u of uw kind verwerken wij voor de uitvoering van de Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en/of de Participatiewet. Wij hebben deze gegevens nodig om een goed advies te kunnen geven over uw hulpvraag, te bepalen welke hulp we moeten inzetten en wie de hulp moet betalen. Dit is onze taak op grond van de Jeugdwet, Wmo en/of de Participatiewet. Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om. U kunt daarover meer lezen in onze privacyverklaring.