Taxivervoer met Avan of Valys

Kunt u vanwege een ziekte of beperking geen gebruik maken van het openbaar vervoer? Bent u voor vervoer buitenshuis afhankelijk van anderen, maar heeft u geen hulp om op terugvallen? Dan kunt u tegen betaling gebruik maken van vervoer van Avan.

Beëindigen Wmo-vervoerspas bij verhuizing, overlijden of geen gebruik

In het najaar van 2022 voeren wij een controle uit op de Wmo-vervoerspassen die zijn verstrekt maar niet meer worden gebruikt. Bij geen actief gebruik van de pas heeft u geen recht meer op de pas. Daarom beëindigen we alle Wmo-vervoerspassen die vanaf tussen 1 januari 2022 niet meer actief zijn gebruikt.  

Heeft u een vervoersprobleem en wilt u een nieuwe Wmo-vervoerspas aanvragen? Lees hieronder hoe u dit kunt doen. 

Wmo-vervoerspas aanvragen

Om voor een Wmo-vervoerspas in aanmerking te komen heeft u een indicatie nodig. Voor meer informatie neemt u contact op met het Sociaal Team.

Kilometerbudget

Met uw Wmo-indicatie reist u met korting met Avan. Wij mogen het aantal kilometers dat u per jaar reist beperken. Dit noemen we een kilometerbudget. Voor 2022 is het kilometerbudget vastgesteld op:

  • maximaal 1500 kilometer op jaarbasis als u alleen een vervoerspas heeft
  • maximaal 750 kilometer op jaarbasis als u ook een andere vervoersvoorziening, zoals een scootmobiel heeft.

De korting geldt tot het budget op is. Wanneer u reist, worden de gereden kilometers afgetrokken van uw kilometerbudget. Als uw budget op is, kunt u gewoon blijven reizen met AVAN, maar dan zonder de korting.

Tarief 2022

Voor het Wmo tarief met korting betaalt u per 1 januari 2022 een opstaptarief van € 1,01 en € 0,17 per gereden kilometer.

Werkwijze Avan

Avan is een regionaal vervoerssysteem (voorheen Regiotaxi). Avan is niet gebonden aan haltes of stations. Binnen de regio haalt en brengt Avan u waar u maar wilt. Een rit duurt meestal langer dan met een gewone taxi omdat ook andere passagiers meereizen. Alleen inwoners met een Wmo-vervoerspas kunnen reizen met AVAN. 

Het reserveren, wijzigen of afzeggen van ritten regelt u met Avan:

  • Online via www.avan-vervoer.nl
  • telefonisch via (0900) 73 44 682 (2,8 cent per minuut + 9,05 cent starttarief + gebruikelijke belkosten)

Vanaf 3 april: geen OV-vervoer

Tot 3 april 2022 konden reizigers bij Avan gebruik maken van het aanvullend openbaar vervoer (OV Vangnet). Dit aanvullende openbaar vervoer werd in opdracht van de provincie Gelderland verzorgd. Dit aanvullend openbaar vervoer, van deur tot deur, is per 3 april 2022 gestopt. Heeft u een OV-pas van Avan, dit is een Avan pas zonder pasfoto, dan kunt u deze pas vanaf 3 april 2022 niet meer gebruiken om te reizen. 

Vanaf 3 april 2022 biedt de provincie vervoer aan van halte -tot halte onder de naam haltetaxiRRReis. HaltetaxiRRReis is een deeltaxi zonder vaste route. Deze deeltaxi brengt mensen binnen een straal van 2 tot 15 kilometer van een halte naar een trein-of busstation, of naar een andere halte op tijdstippen dat de (buurt)bus niet meer rijdt. Kijk voor meer informatie op de website www.RRReis.nl/haltetaxi

Meer dan 25 kilometer reizen met Valys

U kunt met regiovervoer niet verder reizen dan 25 kilometer. Met Valys kunt u op stap buiten uw eigen regio. Bijvoorbeeld naar familie elders in het land of om uitstapjes te maken. Voor reizen met Valys moet u een Valys-pas aanvragen.