De wolf

Sinds een paar jaar is de wolf terug in Nederland. In het voorjaar van 2019 zijn er op de Veluwe jonge wolven geboren. Het is daarmee een kwestie van tijd voordat de wolf ook in onze gemeente zijn intrede doet.

De wolf is een beschermde diersoort en is welkom in onze natuurgebieden. De wolf kiest zelf zijn territorium en bepaalt of de Nederlandse natuur geschikt is om te leven. Ook in de door de mens ingericht landschappen voelt hij zich thuis. In Nederland worden geen wolven gelokt of uitgezet. Wel verbinden we steeds meer natuurgebieden met elkaar om uitwisseling van planten en dieren te bevorderen. Daar profiteert ook de wolf van. Een wolf eet per dag 3 à 4 kilo vlees, inclusief ingewanden en botten. Op de Veluwe leven duizenden prooidieren die op het menu staan van de wolf. Er zijn zoveel prooidieren dat de wolf vrijwel geen invloed zal hebben op het aantal.

Wolven en mensen

De wolf is zeer schuw en een vluchtdier. Hij ziet de mens niet als prooi. Wanneer je toch het geluk hebt er een te zien, houd je dan aan de volgende regels:

  • blijf bij een ontmoeting met een wolf rustig en probeer na te gaan wat het dier wil doen;
  • voer een wolf niet;
  • benader een wolf niet, maar loop rustig weg van de situatie;
  • houd de hond aan de lijn in wolvengebied;
  • probeer een foto te maken van de wolf en stuur deze door naar Wolven In Nederland.

Wolven en huisdieren

Wolven komen over het algemeen niet in de buurt van honden zolang er mensen bij zijn. Het is dus belangrijk dat mensen in een wolvengebied hun hond altijd aangelijnd houden en op de paden blijven lopen. Daarnaast is het aan te raden om honden in de nacht niet alleen los te laten lopen, want wolven zijn vooral in de nacht actief.

Kijk voor meer informatie op de website www.doggo.nl.

Wolven en vee

Om landbouwhuisdieren als schapen, geiten en pony’s te beschermen tegen de wolf, kunt u de volgende maatregelen treffen:

  • Afgesloten stallen: wolven jagen ’s nachts. Als uw dieren ‘s nachts in een afgesloten stal slapen, dan is het risico minimaal.
  • Schrikdraad: als uw dieren dag en nacht buiten staan, dan is een afrastering met schrikdraad een goede oplossing. Houd daarbij rekening met de hoogte, de afstand tot de grond en zorg ervoor dat er geen openingen in zitten. De Provincie Gelderland kan in sommige gevallen een deel van deze afrastering vergoeden.

Toch schade?

Mocht er onverhoopt toch een aanval zijn geweest door een wolf op een van uw landbouwhuisdieren? Dan komt u in aanmerking voor een schadevergoeding door BIJ12.

Meer informatie

Meer informatie over wolven en vee staat op de websites:

Overige informatie

Wolven In Nederland is een samenwerkingsverband tussen onder andere natuurorganisaties, belangengroepen, zoogdierenvereniging en jagersvereniging. Ze streven naar conflictarm samenleven met de wolf. Door hun inzet en deskundigheid is de website van Wolven in Nederland hét platform van actuele en objectieve informatie over de wolf in Nederland.