Rioolverstopping

Is uw riool verstopt? Neem dan eerst zelf polshoogte. Dat doet u door het erfscheidingsputje op te graven. Als u niet weet waar dat putje ligt, kunt u contact opnemen met de gemeente. Het putje bevindt zich meestal 50 cm binnen de perceelsgrens. Belangrijk is dat u weet waar de verstopping zich bevindt. De bewoner/eigenaar van een pand is verantwoordelijk voor de rioolaansluiting tot aan de perceelsgrens. Bevindt de verstopping zich in openbare grond, dan is de gemeente verantwoordelijk voor het verhelpen van de verstopping.

Water in het erfscheidingsputje

Staat het putje vol water? Dan betekent dit dat de verstopping voorbij dit putje in het riool van de gemeente zit. U moet dan contact opnemen met de gemeente. De gemeente zal de verstopping verhelpen. Als blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk riool veroorzaakt is door onjuist gebruik van het particulier riool, dan zullen de kosten voor rekening van de veroorzaker komen. Laat u werkzaamheden door derden uitvoeren? Dan betaalt u zelf de kosten.

Geen water in het erfscheidingsputje

Staat er geen water in het putje? Dan zit de verstopping in het gedeelte op uw eigen perceel. U kunt de verstopping dan zelf verhelpen of een bedrijf inschakelen. De kosten zijn voor uw rekening.

In sommige gevallen is er geen controleputje en zult u de rioolbuis moeten vrijgraven en moeten open maken om te zien waar de verstopping zich bevindt. U kunt bij de gemeente informeren waar de rioolbuis ongeveer ligt. Als blijkt dat de verstopping op openbaar terrein zit, dan moet u de gemeente bellen.

Melden

Een verstopping in het gemeentelijk deel van het riool moet u melden bij de gemeente. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur, telefoon (026) 33 48 111. Buiten de openingstijden kunt u het calamiteitennummer bellen, telefoon (06) 10 91 31 30.

Kosten

Let op! Als de verstopping in het riool van de gemeente zit en u schakelt een ontstoppingsbedrijf in voordat u de gemeente hiervan op de hoogte heeft gesteld, dan zijn de kosten die het ontstoppingsbedrijf maakt voor uw eigen rekening!