Bladactie 2021

Vanaf 15 november 2021 halen wij in boomrijke wijken weer het afgevallen blad op. Ook het blad uit uw tuin kunt u laten ophalen. Per dorp zijn er speciale dagen waarop dit gebeurt. Wij komen 1 keer langs. 

Met de bladactie wordt u de mogelijkheid geboden bladeren uit uw eigen tuin aan te bieden. Maar wist u dat u met een bladhoop in de tuin egels, maar ook vogels een groot plezier doet? Lees onderaan deze pagina hoe u de dieren een handje/blaadje kunt helpen.

Spelregels bladactie

  • Veeg de bladeren op de parkeervakken of groenstroken. Doe dit tijdens de inzameldagen, niet eerder.
  • Veeg de bladeren, die u wilt laten ophalen, niet op de beplanting of tegen bomen aan.
  • Is uw straat al schoongemaakt? Dan kunt u het blad niet meer op deze manier aanbieden.
  • Wij nemen alleen bladeren mee. Dus geen takken en ander tuinafval.
  • Wij komen 1 keer bij u langs.

Staat hieronder uw wijk er niet bij? Dan komen wij niet langs en moet u het blad zelf afvoeren. Ook adressen met een oppervlakte van meer dan 2 hectare en waarvan het bebouwde oppervlakte niet meer dan 20% is, zijn uitgesloten van de bladactie. Informatie daarover staat in de Beleidsregels inzameling bladafval (pdf, 1 MB)

Doorwerth

Waar

De inzameling start bij W.A Scholtenlaan en omgeving richting v.d Molenplein. Daarna Noordzijde van Doorwerth richting Kievitsdel.

Wanneer

Van maandag 15 november tot en met vrijdag 10 december 2021.

Renkum

Waar

Onder de Bomen, Grunsfoortseweg, Nieuweweg, Veldheimweg, Groenedaalseweg, Kloosterkampweg, Willebrord, Bergerhof, Kerkstraat, Petronellaweg, Speelplaats Maatweg, Voortstreven, Beukermonument, Bellevue en hoek Reymerweg-Hogenkampseweg, Utrechtseweg gedeelte tussen rotonde Heidesteinlaan en Dorpstraat. Dorpsstraat vanaf Onder de Bomen tot Leeuwenstraat.

Let op: voor Kuypersweg, Theophile de Bockweg, Ketsheuvel (schooltje) en Lindelaan, zie Heelsum / Renkum.

Wanneer

Vanaf maandag 15 november tot en met dinsdag 23 november 2021.

Heelsum / Renkum

Waar

Bennekomseweg (tussen Bram Streeflandweg en de S-bocht) en het gebied ten noorden van de Bennekomseweg dat begrensd wordt door de Dopheidelaan, Bremlaan en de Ginkelseweg. Juliana van Stolbergweg, Kamperdijklaan, Pannekoeklaan, Prins Bernhardlaan, Gerrit Schutlaan, Papyruslaan, Patrimoniumweg, Ottoweg, Bram Streeflandweg, Kuypersweg, Theophile de Bockweg, Gelria, Ketsheuvel (schooltje), Lindelaan, Doornenkampseweg. Utrechtseweg gedeelte tussen Bennekomseweg en rotonde Heidesteinlaan. 

Wanneer

Vanaf woensdag 24 november 2021. De werkzaamheden duren 1 week.

Oosterbeek

Waar

De wijk tussen Stationsweg, Utrechtseweg, Pastoor Bruggemanlaan en Dennenkampweg en de wijk tussen Stationsweg, Utrechtseweg, Valkenburglaan en Nico Bovenweg; daarna Van Limburg Stirumweg, Cornelia Schadeweg, Veritasweg, Van Ewijkweg en Schelmseweg. 

Wanneer

Vanaf maandag 22 november 2021 in Oosterbeek hoog. De werkzaamheden duren 1,5 weken.

Waar

De wijk tussen Utrechtseweg, Spoorlijn, Benedendorpsweg, Stenenkruis en Beukenlaan en de wijk tussen Utrechtseweg, Pieterbergseweg, Sandersweg en Van Lennepweg; daarna Van Toulon van der Koogweg, Fangmanweg, Dam, Van Borsselenweg en Wolterbeekweg. 

Wanneer

Vanaf woensdag 1 december 2021 in Oosterbeek laag. De werkzaamheden duren 1,5 weken.

Wolfheze

Waar

Ten zuiden van de spoorlijn vanaf de Balijeweg, met uitzondering van de Parallelweg en Wolfhezerweg.

Wanneer

Vanaf maandag 6 december 2021.

Waar

Ten noorden van de spoorlijn inclusief de Wolfhezerweg.

Wanneer

Vanaf woensdag 8 december 2021. De werkzaamheden duren 1 week.

Help de dieren een handje/blaadje!

Met de bladactie wordt u de mogelijkheid geboden bladeren uit uw eigen tuin aan te bieden. Maar wist u dat u met een bladhoop in de tuin egels, maar ook vogels een groot plezier doet? Zelfs in een kleine tuin is er een hoekje te vinden waar u een bladhoop kunt maken. Dat kan bijvoorbeeld onder een struik of haag, maar ook onder afstervende planten. Egels en vogels in de omgeving zullen hier dankbaar gebruik van maken. 

Help egels de winter door

Egels houden een winterslaap. Oude egeltjes gaan rond eind november in winterslaap, jonge egeltjes blijven nog iets langer actief. De egels gaan in een soort ‘spaarstand’ waarbij hun lichaamstemperatuur kan dalen van 38 naar wel 4 graden! Eenmaal in winterslaap daalt de ademhaling naar een minimum en stopt de spijsvertering. Om geen onnodige energie te verliezen is een warme plek zoals een bladhoop een vereiste om de winterperiode door te komen.

Goed voor uw tuin

Tijdens de winterperiode en in het vroege voorjaar composteert de bladhoop langzaam maar zeker. Hierbij worden voedingsstoffen afgegeven aan de bodem. Dat scheelt ook nog eens een keer extra mesten. Dat is ook een goede reden om niet al het blad uit uw tuin te verwijderen. Vooral een mix van verschillende bladsoorten geeft een goede compost. En het beschermt ook nog eens kwetsbare planten tegen vorstschade. 

Ruim de bladhoop in het voorjaar niet te snel op. Geef de egel de tijd om rustig uit de winterslaap te ontwaken. 

Geen mogelijkheid voor een bladhoop?

Laat dan de deur van een schuurtje in de late herfst eens op een kier staan. De kans bestaat dat een egel daar een warm plekje zoekt om de winter door te komen. 

Meer Informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de bladactie? Bel (026) 33 48 111.