Eenmalige energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum, krijgen in 2022 een eenmalige extra energietoeslag voor de stijgende energiekosten. Deze energietoeslag is € 1300,-. U kunt tot 1 november 2022 de energietoeslag aanvragen.
 

De eenmalige energietoeslag was eerst € 800,-. Dit wordt verhoogd naar € 1300,- in totaal. We betalen deze extra € 500,- automatisch aan u uit als u al eerder ook de € 800,- heeft gekregen. Op dit moment is nog niet bekend wanneer wij deze € 500,- gaan uitbetalen.

Hoe krijgt u de toeslag?

Automatisch

Krijgt u op of vanaf 1 januari 2022 een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ, Bbz (levensonderhoud) of AIO? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt van ons automatisch de energietoeslag op uw rekening of die van uw partner. U krijgt per huishouden 1 keer de energietoeslag.

Zelf aanvragen

Inwoners met een laag inkomen maar geen bijstandsuitkering kunnen wij helaas niet automatisch de energietoeslag betalen. Bent u bij ons bekend omdat u bijvoorbeeld bijzondere bijstand ontvangt of een Gelrepas heeft. Dan ontvangt u van ons een brief waarin wij u wijzen op het zelf aanvragen energietoeslag aanvragen.

Heeft u een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm), maar krijgt u geen uitkering of heeft u geen Gelrepas? Dan heeft u misschien toch recht op de eenmalige energietoeslag en kunt u de energietoeslag zelf aanvragen. 

Aanvragen

Online aanvragen energietoeslag

U kunt tot 1 november 2022 online de energietoeslag aanvragen. U logt in met uw DigiD. 

Formulier aanvragen energietoeslag

U levert kopieën van alle bewijsstukken in. Die kunt u uploaden. Zorg ervoor dat de bewijsstukken compleet zijn. Wij bewaren uw gegevens en bewijsstukken in een dossier. Heeft u een partner? Dan moet u de aanvraag beiden ondertekenen.

Krijgt u geen automatische ontvangstbevestiging?

Als de meegestuurde bewijsstukken in totaal meer dan circa 10Mb groot zijn, wordt de e-mail soms geweigerd door uw e-mailbox. Dit heeft te maken met de instellingen van uw eigen e-mailbox. Wij krijgen de aanvraag wel binnen en zullen u per e-mail bevestigen dat wij de aanvraag in goede orde hebben ontvangen. Dat kan 1 of 2 dagen duren. 

Papieren aanvraagformulier

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u het formulier 'Aanvraag energietoeslag' (pdf, 198 kB) uitprinten, invullen en opsturen naar Gemeente Renkum, Sociaal Team, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek. U kunt het formulier en de bijlagen ook sturen naar e-mail bijzonderebijstand@renkum.nl.

U kunt het formulier ook afhalen bij de receptie in het gemeentehuis.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor de energietoeslag als u:

 1. 21 jaar of ouder bent;
 2. in de gemeente Renkum woont; en
 3. een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft; en 
 4. een laag inkomen heeft. 

U heeft een laag inkomen als uw inkomen niet meer is dan 120% van de bijstandsnorm (netto en inclusief vakantiegeld) die voor u zou gelden. De netto bedragen zijn:

Gezinssamenstelling 21 jaar tot AOW-leeftijd Vanaf AOW-leeftijd
Alleenstaand € 1.322,18 € 1.470,80
Samenwonend/gehuwd € 1.888,84 € 1.992,43

Niet iedereen komt in aanmerking

U krijgt geen energietoeslag als u:

 • in een instelling woont (zorg- of verpleeginstelling of instelling voor beschermd of begeleid wonen); 
 • jonger dan 21 jaar bent;
 • dak- of thuisloos bent; 
 • student bent en studiefinanciering (WSF 2000) ontvangt; 
 • alleen op een briefadres staat ingeschreven; 
 • een kostendelende medebewoner bent zoals bedoeld in artikel 19a van de Participatiewet;
 • eerder in 2022 de eenmalige energietoeslag ontvangen heeft van de gemeente Renkum of van een andere gemeente.

Vragen?

 • Stuur een bericht naar e-mail sociaalteam@renkum.nl of bel (026) 33 48 111. Het Sociaal Team is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur telefonisch bereikbaar.
 • Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Neemt u dan contact op met Renkum voor Elkaar, telefoon (088) 78 46 369.
 • Komt u in problemen door een hoge energierekening? Stuur dan een bericht naar e-mail schulddienstverlening@renkum.nl of bel (026) 33 48 111. ​​​​​
 • Besparen op energiekosten? Kijk voor tips en adviezen voor energiebesparing op de website van ons Duurzaamheidsloket. of bel (088) 52 54 110. Het Duurzaamheidsloket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.
 • Bekijk ook de vragen en antwoorden over de energietoeslag.