Rijbewijs

Het aanvragen en ophalen van een rijbewijs doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag.

Aanvragen

Afspraak maken

Of bekijk onze openingstijden om te zien op welk moment u zonder afspraak terecht kunt in ons gemeentehuis in Oosterbeek.

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs (bij eerste aanvraag)
  • Uw oude rijbewijs (bij vernieuwing)
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) als u ouder dan 75 jaar bent, een medische beperking heeft of beroepschauffeur bent.
  • Geld. U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Afhalen

Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen aan de afhaalbalie bij de receptie. U kunt hiervoor zonder afspraak binnenlopen gedurende de openingstijden van het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? Dan kunt u deze maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur (na 12.30 uur in het gemeentehuis alleen op afspraak), en op vrijdag voor 12.30 uur aanvragen. Het rijbewijs ligt dan de volgende werkdag na 9.00 uur klaar.

Kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt, of is deze gestolen? Dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij de aanvraag vult u aan de balie  een vermissingverklaring in. U hoeft geen aangifte bij de politie  te doen. Vindt u uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente. Uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Prijs

Product Prijs (2019)
Rijbewijs € 39,75
Bromfietsrijbewijs € 39,75
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10
Extra kosten bij vermissing € 20,30
Gezondheidsverklaring € 34,80

 

Overige rijbewijzen

Trekkerrijbewijs (T-rijbewijs)

Wie 16 of 17 jaar is en met een tractor over de openbare weg rijdt, moet over een trekkerrijbewijs beschikken. Lees meer informatie over het T-rijbewijs op de website van de Rijksoverheid .

Buitenlands rijbewijs

Als u een rijbewijs heeft dat buiten Nederland is behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Het RDW geeft hier meer informatie over.

Internationaal rijbewijs

Voor sommige landen buiten de EU heeft u om te rijden een internationaal rijbewijs nodig. Deze koopt u via de ANWB.