Rijbewijs

Het aanvragen en ophalen van een rijbewijs doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag.

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de pagina Rijbewijzen tijdelijk langer geldig.

Aanvragen

Afspraak maken aanvragen rijbewijs

Afspraak maken aanvragen rijbewijs bij vermissing

Meenemen

 • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, verblijfsdocument)
 • Uw huidige rijbewijs
 • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto, maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Geld. U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Let op!

 • Ben je jonger dan 18 jaar? En ben je geslaagd voor categorie B (auto)? Vraag dan eerst een begeleiderspas aan. Hiervoor kun je terecht bij de RDW. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.
 • In een aantal gevallen moet u eerst een Gezondheidsverklaring aanvragen:
  • als u 75 jaar of ouder bent op de datum dat uw huidige rijbewijs verloopt.
  • bij medische (her)keuring.
  • bij het vernieuwen van een rijbewijs met categorie C of D (bus of vrachtwagen).
  • bij het omwisselen van een buitenlands naar Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW .

Prijs

Product Prijs (2020)
Rijbewijs € 40,65
Bromfietsrijbewijs € 40,65
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10
Extra kosten bij vermissing € 20,75
Gezondheidsverklaring + administratiekosten € 37,80 + € 7,25
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 40,65

Afhalen rijbewijs

 • Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen bij de receptie in het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • Met spoed een nieuw rijbewijs nodig? Aanvragen op maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur en vrijdag voor 12.30 uur kunt u in principe de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs kwijt

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie van vermissing van uw rijbewijs. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs vult u een 'verklaring van vermissing' in. Vindt u later uw rijbewijs terug? Lever dit dan in bij de gemeente. Uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Overige rijbewijzen

Trekkerrijbewijs (T-rijbewijs)

Wie 16 of 17 jaar is en met een tractor over de openbare weg rijdt, moet over een trekkerrijbewijs beschikken. Lees meer informatie over het T-rijbewijs op de website van de Rijksoverheid .

Buitenlands rijbewijs

Als u uw rijbewijs niet in Nederland heeft gehaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. De RDW geeft hier meer informatie over.

Aanvragen

Afspraak maken rijbewijs omwisselen

Internationaal rijbewijs

Voor sommige landen buiten de EU heeft u om te rijden een internationaal rijbewijs nodig. Deze koopt u via de ANWB.