Identiteitskaart

Het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Aanvragen

Afspraak maken

Of bekijk onze openingstijden om te zien op welk moment u zonder afspraak terecht kunt in ons gemeentehuis in Oosterbeek.

Meenemen

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld. U betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Afhalen

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen aan de afhaalbalie bij de receptie. U kunt hiervoor zonder afspraak binnenlopen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een identiteitskaart nodig? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  1. De volgende werkdag ophalen: als u de aanvraag van maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur doet (let op: na 12.30 uur is het gemeentehuis alleen open op afspraak), en op vrijdag voor 12.30 uur. Het paspoort ligt dan de volgende werkdag na 9.00 uur klaar.
  2. Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een noodpaspoort.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen moeten om te reizen een eigen identiteitskaart of paspoort hebben. Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Ook neemt u mee:

  • Een ingevuld toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB) bij kinderen tot 12 jaar.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Kwijt of gestolen

Bent u uw identiteitskaart kwijt of is uw identiteitskaart gestolen? Dan hoeft u geen aangifte toe doen bij de politie en kunt een nieuw paspoort aanvragen. Bij de aanvraag vult u een vermissingverklaring in.

Bent u in het buitenland uw identiteitskaart kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie in het buitenland en meld u bij de Nederlandse ambassade. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Meer informatie over het reizen met kinderen leest u op de website van de Rijksoverheid.

Prijs

Product Prijs (2019) Geldigheid
Identiteitskaart voor volwassenen € 56,80 10 jaar
Identiteitskaart voor kinderen tot en met 17 jaar € 29,95 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 48,60  
Extra kosten bij vermissing geen