Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u zich identificeren en kunt u reizen in Nederland en bijna alle landen in Europa. Met een paspoort reist u wereldwijd. De identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort.

Aanvragen

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Dat kan op afspraak of zonder afspraak tijdens de openingstijden

Meenemen

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld. U betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag. Het liefst met pin, maar contant kan ook.

Afhalen

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen aan de afhaalbalie bij de receptie. U kunt hiervoor zonder afspraak binnenlopen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een identiteitskaart nodig? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  1. De volgende werkdag ophalen: als u de aanvraag van maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur doet (let op: na 12.30 uur is het gemeentehuis alleen open op afspraak), en op vrijdag voor 12.30 uur. Het paspoort ligt dan de volgende werkdag na 9.00 uur klaar.
  2. Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een noodpaspoort.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen moeten om te reizen een eigen identiteitskaart of paspoort hebben. Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Ook neemt u mee:

  • Een ingevuld toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB) bij kinderen tot 12 jaar.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Kwijt of gestolen

Bent u uw identiteitskaart kwijt of is uw identiteitskaart gestolen? Dan hoeft u geen aangifte toe doen bij de politie en kunt een nieuw paspoort aanvragen. Bij de aanvraag vult u een vermissingverklaring in.

Bent u in het buitenland uw identiteitskaart kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie in het buitenland en meld u bij de Nederlandse ambassade. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Kijk voor meer informatie over het reizen met kinderen op de website www.defensie.nl.

Prijs

Product Prijs Geldigheid
Identiteitskaart voor volwassenen € 50,65 (tarief 2017) 10 jaar
Identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar € 28,60 (tarief 2017) 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 47,55 (tarief 2017)  
Extra kosten bij vermissing geen