Garantstelling of logiesverstrekking

Een garantstelling of logiesverstrekking is een verklaring waarin staat dat u iemand uit het buitenland uitnodigt om naar Nederland te komen. Deze verklaring is soms nodig bij een visumaanvraag. Een garantstelling of logiesverstrekking helpt om een visum te krijgen. U staat dan namelijk financieel garant voor deze persoon.

Aanvragen garantstelling

  • Vul het formulier 'Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' in van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of bel de IND om het te laten toesturen (0900-1234561).
  • Voor het ondertekenen en legaliseren van de garantverklaring komt u naar het gemeentehuis. U kunt daarvoor een afspraak maken. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Kom dan samen naar het gemeentehuis.
  • Stuur het ondertekende formulier naar de bezoeker die het visum moet aanvragen. Deze kan dan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlands consulaat in eigen land een visum aanvragen.

Het formulier door de gemeente laten legaliseren kost € 9,50 (tarief 2017)

De gemeente vraagt niet naar uw inkomstengegevens. De ambassade die het visum gaat verstrekken, vraagt kopieën van uw laatste 3 loonstroken of een verklaring van de belastingdienst over uw inkomen als zelfstandige.